Prima pagină » Economic » Pe cine și-ar dori ING în Consiliul de Supraveghere din Olanda

Pe cine și-ar dori ING în Consiliul de Supraveghere din Olanda

Pe cine și-ar dori ING în Consiliul de Supraveghere din Olanda
ING Group NV propune numirea Marianei Gheorghe, directorul general al Petrom, ca membru în Consiliul de Supraveghere (CS), pentru un mandat pe patru ani, până în 2019, având în vedere experiența sa bogată în domeniul financiar și comercial, iar decizia urmează să fie luată de acționari pe 11 mai.

Olandezii au propus-o pe Gheorghe în CS pentru experiența bogată pe care a acumulat-o în conducerea unor companii listate de mari dimensiuni, cunoștințele și experiența în sectorul financiar, precum și în comerțul internațional și în industrie, se arată în convocatorul AGA al băncii.

Numirea trebuie aprobată de Banca Centrală Europeană.

Gheorghe, având dublă cetățenie (română și britanică), a lucrat, din 1993, pentru Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, mai intâi ca bancher asociat și apoi ca bancher principal pentru Europa de Sud-est și Regiunea Caspică.

Între 1991 și 1993, Mariana Gheorghe a deținut funcția de director general adjunct în Ministerul Finanțelor, la Departamentul de Finanțe Internaționale.

După privatizarea Petrom în 2004, Mariana Gheorghe a devenit membru al Consiliului de Administrație al companiei ca reprezentant BERD, pana la vara anului 2006, cand a fost numita director general executiv. Ea deține totodată, din aprilie 2007, pozița de președinte al Directoratului Petrom, in urma adoptării de către Petrom a unui sistem dualist de guvernanță.

Totodată, conducerea ING Group propune reînnoirea mandatelor de membri ai Consiliului de Supraveghere pentru Joost Kuiper și Henk Breukink, ambii olandezi, pentru încă patru ani.

Grupul este prezent în 40 de țări cu servicii bancare pentru persoane fizice și companii.

ING Bank România a înregistrat anul trecut un profit brut de 340 milioane lei, în creștere cu 19% față de 2013, în condițiile în care costurile cu provizioanele s-au redus cu 40%, la 71 milioane lei, în timp ce veniturile au urcat cu 4%, la 918 milioane lei.

Profitul net al instituției de credit s-a situat la 290 milioane lei.

În funcție de activele deținute, ING ocupă locul al șaptelea în topul băncilor prezente în România, cu o cotă de piață de 5,73%.

Citește și