Prima pagină » Economic » Pensiunile, „un fel de acasă departe de casă” pentru turiști. Care sunt avantajele și dezavantajele cazării în pensiuni și ce preferă străinii

Pensiunile, „un fel de acasă departe de casă” pentru turiști. Care sunt avantajele și dezavantajele cazării în pensiuni și ce preferă străinii

Tarifele practicate de proprietarii pensiunilor din țară și gama largă de servicii pe care o pun aceștia la dispoziția oaspeților se numără printre principalele elemente luate în calcul de români atunci când au de ales între cazarea la hotel și cea la pensiune.

Tarifele practicate de proprietarii pensiunilor din țară și gama largă de servicii pe care o pun ei la dispoziția oaspeților se numără printre principalele elemente luate în calcul de români atunci când au de ales între cazarea la hotel și cea la pensiune.

Astfel de unități de cazare sunt preferate, în general, de cei care merg în concediu alături de familie și de grupurile mari de prieteni, având în vedere că, în acest caz, o pensiune sau o vilă pot fi închiriate integral, costurile fiind apoi împărțite.

Românii aleg, de asemenea, să se cazeze la pensiuni pentru că ofertele puse la dispoziția lor sunt potrivite pentru toate buzunarele, iar pachetele de servicii sunt și ele foarte variate. Astfel, turiștii pot alege un pachet care să includă sau nu, pe lângă tariful de cazare, și micul dejun, se pot relaxa la spa sau pot să utilizeze facilitățile puse la dispoziția lor de proprietarii pensiunilor pentru a practica sporturi de iarnă.

Un alt factor care îi poate face pe români să aleagă să se cazeze de Sărbători la o pensiune în locul unui hotel este și „stresul cotidian din marile orașe și aglometația urbană tot mai apăsătoare” din care aceștia încearcă să evadeze, după cum a declarat pentru gândul Mircea Drăghici, consultant în domeniul turismului.

„Hotelul este văzut ca o activitate industrială care nu centrează atenția pe client pentru a-i oferi un serviciu personalizat”, ne-a explicat consultantul, dăugând că excepție de la această regulă fac doar hotelurile boutique.

Prețul corect

Prețul corect pe care îl plătesc turiștii pentru serviciile de cazare de care beneficiază raportat la calitate și la mediul natural deosebit în care își petrec concediul este unul dintre principalele avanataje ale cazării la pensiunile turistice din România, este de părere Drăghici.

Perioada vârfului de sezon, însă, face excepție, deoarece tarifele ajung să fie la fel de mari precum cele practicate pe litoralul Mării Negre, pe fondul cererii mari de pe piață.

Un alt avantaj al unor astfel de unități de cazare îl reprezintă faptul că ele asigură  „un spațiu intim care se apropie cel mai mult de mediul din care provine turistul, un fel de acasă departe de casă”, după cum ne-a mai explicat specialistul în domeniul turismului.

FOTO: Balazs Attila/Mediafax Foto

Căldura cu care sunt primiți oaspeții pensiunilor este și ea importantă, având în vedere că acest element poate face de multe ori diferența între două unități de cazare care oferă servicii de același tip și sunt clasificate cu același număr de stele.

Cu toate acestea, pensiunile din România nu dispun de o promovare adecvată, în prezent branding-ul lor aflându-se încă la început, este de părere Drăghici. Acesta consideră, de asemenea, că simplul fapt că o pensiune aparține Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) nu reprezintă o garanție a calității serviciilor pe care le oferă clienților.

 „Având în vedere că nu există un standard anume al camerei sau al dotărilor, și calitatea lasă de dorit în multe situații. În general, alegerea se bazează foarte mult pe recomandări sau pe cunoașterea prealabilă a serviciilor din respectiva pensiune”, spune Drăghici.

Străinilor le plac pensiunile din România

Străinii care ajung în România în preajma sărbătorilor de iarnă aleg să se cazeze la pensiuni în detrimentul hotelurilor. În topul preferințelor lor se găsesc, în special, pensiunile cu un caracter rustic.

„Turiștii străini, ca și cei români, își doresc o experiență unică”, susține Drăghici, care adaugă că tendința cazării la pensiuni apare mai mult în cazul turiștilor care călătoresc singuri sau în cazul grupurilor mici, de patru până la opt persoane.

Grupurile mari preferă să se cazeze însă la hotelurile boutique care păstrează caracterul rustic și se integrează în peisaj.

Străinii sunt interesați și atrași de tradițiile românești, după cum ne-a declarat și Maria Stoian, președintele ANTREC. Ea ne-a mai spus și că aceștia aleg drept destinație de vacanță zone precum Bucovina, Sibiul și Maramureș.

Citește și