Pentru Norvegia, euro și dolarul au devenit foarte riscante. În ce investește banii cel mai mare fond de investiții din lume

Pentru Norvegia, euro și dolarul au devenit foarte riscante. În ce investește banii cel mai mare fond de investiții din lume
Cel mai mare fond de investiții din lume, Government Pension Fund Global, administrat de guvernul norvegian și îmbogățit cu "petro-dolari", întoarce spatele celor mai importante valute din lume în favoarea monedelor de pe piețele emergente, ca strategie de reducere a riscului.
Publicat: 11/03/2013, 18:09
Actualizat: 30/07/2014, 07:33

Cel mai mare fond de investiții din lume, Government Pension Fund Global, administrat de guvernul norvegian și îmbogățit cu „petro-dolari”, întoarce spatele celor mai importante valute din lume în favoarea monedelor de pe piețele emergente, ca strategie de reducere a riscului.

Fondul suveran al Norvegiei, cu active de 713 miliarde de dolari, și-a redus anul trecut puternic deținerile de obligațiuni guvernamentale franceze și britanice, potrivit Bloomberg.

Totodată, investițiile în active de pe piețele emergente au crescut la 10% din deținerile de active financiare cu venit fix ale fondului, economiile preferate fiind Mexicul, Turcia, Rusia și Taiwanul.

Strategia fondului este determinată de politica economică adoptată de cele mai mari economii ale lumii, ale căror măsuri de stimulare economică afectează evoluția ratelor de schimb valutar.

„Este ceea ce noi percepem drept o strategie de investiții care reduce riscul”, a declarat Yngve Slyngstad, directorul general al Norges Bank Investment Management, într-un interviu pentru Bloomberg.

Reducerea investițiilor în active denominate în dolari, yeni, euro sau lire sterline este o mutare „prudentă”, a adăugat el.

„Aceste patru mari valute au probleme structurale, în privința datoriei guvernamentale, datoriilor din sectorul privat, politicilor monetare neconvenționale, profilului demografic și profilului de creștere economică ale țărilor respective”, a afirmat oficialul norvegian.

Coroana norvegiană s-a apreciat cu aproximativ 22% față de euro în ultimii patru ani, din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, care a determinat investitorii să caute active mai sigure.

Ministrul norvegian al Finanțelor a declarat luni că guvernul va limita cheltuielile publice pentru a preveni noi creșteri ale coroanei cu efecte negative asupra numărului de angajați din industrie.

„Este foarte important ca prin diferitele decizii pe care le luăm în buget să nu punem presiuni suplimentare asupra cursului”, a afirmat el.

Yenul japonez a scăzut la minimul ultimilor 3 ani și jumătate față de dolar, în așteptarea unor noi măsuri de stimulare a economiei din partea premierului Shinzo Abe și a candidatului favorit la șefia băncii centrale.

În Franța, ministrul Industriei Arnaud Montebourg a eclarat în luna februarie că Banca Centrală Europeană ar trebui să „înfrunte un nou război al valutelor”, pe fondul aprecierii euro.

Analiștii financiari anticipează că lira sterlină se va deprecia odată cu desfășurarea programelor de stimulare a economiei.

Fondul suveran al Norvegiei a investit anul trecut 150 miliarde coroane (20 miliarde euro) în obligațiuni guvernamentale emise de state emergente. Astfel, ponderea obligațiunilor guvernamentale ale statelor emergente în portofoliul cu venit fix al fondului a crescut de la 0,4% la 10,2%.

În același timp, deținerile de obligațiuni guvernamentale franceze au scăzut cu 25%, iar titlurile emise de guvernul britanic reprezintă în prezent numai 13% din portofoliu. Fondul nu mai este interesat nici de active denominate în yeni japonezi.

Activele europene reprezintă 48% din deținerile totale ale fondului, față de 53% la finele anului 2011, iar strategia pe termen lung a instituției vizează reducerea expunerii pe Europa la 40%.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil a fost aruncat în stradă din cel mai luxos hotel din „Las Vegasul...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Ion Țiriac: „Candidez la președinția României”. Misterul afișelor care au împânzit Bucureștiul
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua escrocherie de pe WhatsApp. Banii utilizatorilor, în mare pericol
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu