Numărul miliardarilor din China este pentru prima dată în istorie mai mare decât cel al miliardarilor americani, aceasta în pofida încetinirii ritmului de creștere a celei de a doua economii a lumii, arată un studiu publicat joi de revista de lux Hurun Report, transmite Independent.md. Dacă la cei 596 de miliardari din China continentală se adaugă și cei 119 miliardari din Hong Kong, Taiwan și Macau, cifra totală se ridică la 715 miliardari.
„În pofida încetinirii economiei, cele mai mari averi din China au sfidat contextul economic și au înregistrat cel mai bun an din istorie” a declarat președintele Hurun Report, Rupert Hoogewerf. Acesta a precizat că Hurun a fost capabil să identifice doar aproximativ 50% din miliardari chinezi, adăugând că 15% din avuția Chinei este ascunsă de opinia publică.
Raportul scoate totuși în evidență succesele înregistrate de domenii precum comerțul online, entertainment și alte servicii, în timp ce industriile tradiționale precum oțelul sau resursele naturale au înregistrat scăderi în ultimul an.
În topul celor mai bogați oameni din China, pe prima poziție este Wang Jianlin, președintele Wanda Group, care operează hoteluri, centre comerciale și săli de cinema, cu o avere de 34,4 miliarde de dolari, în creștere cu 52% comparativ cu anul trecut. Wang Jianlin l-a detronat pe Jack Ma, fondatorul grupului chinez de comerț online Alibaba Group, cu o avere de 22,7 miliarde de dolari. Pe poziția a treia se situează Zeng Qinghou, fondatorul grupului de băuturi răcoritoare și ape minerale Wahaha, cu o avere de 21,2 miliarde de dolari, urmat de Pony Ma, patronul grupului web Tencent, operatorul aplicației de mesagerie mobilă WeChat, cu o avere de 19 miliarde de dolari și Lei Jun, proprietarul producătorului de smartphone-uri Xiaomi, cu o avere de 14 miliarde de dolari.
Creșterea economică rapidă a Chinei a produs într-o scurtă perioadă de timp mai mulți miliardari decât în oricare altă perioadă a istorie. Toți miliardarii chinezi au apărut în ultimul deceniu.
În al doilea trimestru al acestui an, economia chineză a înregistrat un avans de 7% în ritm anual, în scădere față de creșterea de 7,4% înregistrată anul trecut, și există șase mari ca în trimestrul al treilea ritmul de creștere al economiei chineze să coboare sub pragul de 7% pentru prima dată după criza financiară globală.