PERSPECTIVE. Previziuni negative în ceea ce privește recoltele de grâu europene din acest an
Calculele specialiștilor din domeniul agribusiness par să dea cu minus atunci când vine vorba despre perspectivele de export aferente sezonului de marketing care debutează în luna iulie 2020, în condițiile în care prognozele pentru recoltele de grâu ale principalilor producători din blocul comunitar (UE27) s-au înrăutăţit.
În Hexagon, cel mai mare producător de grâu al Uniunii Europene (UE), estimările arată că producția de grâu care urmează să fie culeasă de fermierii francezi ar urma să atingă un total de 30,3 milioane tone în acest an, în scădere cu peste 20% comparativ față de cea din 2019, a anunţat joi, 25 iunie 2020, Executivul de la Bruxelles, citat de Bloomberg.
Și atunci când vine vorba de țara noastră, previziunile cu privire la recolta de grâu din acest an este prognozată să se situeze la 10% sub media din ultimii cinci ani, iar cea a Germaniei va scădea şi ea.
Producătorii de grâu europeni s-au confruntat cu fenomene agrometeorologice de instabilitate. Acestea au debutat cu o toamnă ploioasă ce a afectat însămânţările şi o primăvară secetoasă, care a redus randamentele la hectar.
Ca atare, Comisia Europeană (CE) estimează că exporturile de grâu ale blocului comunitar în sezonul următor ar putea să scadă cu peste 25% comparativ cu 2019, până la 25 milioane de tone.
În cazul altor mari exportatori, cum este și cazul Rusiei, îmbunătăţirea perspectivelor privind recoltele de grâu au susținut menținerea sub control a preţurilor, iar recoltele globale consistente de porumb şi orz ar putea compensa o parte din lipsuri.
La bursa de la Paris, cotaţiile futures la grâul de panificaţie sunt mai mici decât în urmă cu un an însă este neclar cum anume va influenţa pandemia de COVID-19 comerţul cu grâu.