Pesta porcină africană: peste 45.000 de porci UCIȘI și ARȘI. Ministrul Agriculturii, comparație nefericită cu HOLOCAUSTUL

Publicat: 26/07/2018, 18:34
Actualizat: 25/03/2019, 23:42

Fenomenul pestei porcine africane a fost provocat, iar autoritățile sunt vinovate pentru extinderea focarelor, a declarat joi pentru Mediafax Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

„Cred că acest focar a fost provocat. În primul rând faptul că a apărut în Tulcea, unde era și o mare fabrică de produse din carne, care a închis. Pe de o parte, respectivul investitor și-a pierdut afacerea, a pierdut foarte mult, pentru că îi este foarte greu să revină, iar pe de altă parte, sunt locurile de muncă pierdute ale oamenilor”, a declarat Dragoș Frumosu.

Liderului sindical i se pare suspectă viteza cu care s-a propagat boala.

„Acum, dacă stau să mă gândesc că acest focar s-a extins extraordinar de repede, atunci ce putem să credem, logic? Sau instituțiile statului nu și-au făcut datoria și nu au izolat focarul, sau într-adevăr, discutăm despre altceva, pentru că extinderea asta înseamnă fie o neglijență din partea autorităților, fie o transmitere zonală la nivel de județe”, adaugă Frumosu.

Potrivit acestuia, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) trebuia să izoleze focarul și să stopeze răspândirea virusului.

„Faptul că la două săptămâni, maxim trei, după fenomenul Tulcea începem să găsim și în alte părți, te pune pe gânduri și atunci parcă aș elimina neglijența și măsurile și asta, vizavi de măsuri, numai autoritățile pot să precizeze ce au făcut, dar apariția și focarelor dă altceva de gândit”, spune Frumosu.

„Dacă fac o analiză și mă uit că industria cărnii, morăritul și panificația sunt cam singurele subramuri din industria alimentară cu o dezvoltare mare și investiții românești, mă pune iar să trag niște concluzii care nu aș vrea să fie pripite și care aș vrea să fie numai ca și o gândire personală exprimată. Pentru că industria uleiului înseamnă în momentul de față 90% investii străine, industria zahărului înseamnă 90% investiții străine, industria băuturilor răcoritoare sau berile 100%, industria de procesare a laptelui și produselor lactate înseamnă 90% investiții străine, deci morăritul, panificația și industria cărnii au rămas două sectoare cu preponderență a investițiilor românești, și atunci de gândești la lucrurile astea”, a adăugat Frumosu.

Porci afectați de pesta

În privința efectelor pe care fenomenul pestei porcine îl poate avea asupra industriei, dar și a României, Dragoș Frumosu a precizat că țara noastră va fi nevoită să importe mai multă carne pentru consum și procesare, iar tot mai multe ferme autohtone riscă să-și închidă porțile.

„Efectul poate fi dramatic pentru că fermele noastre sunt închise și suntem obligați să importăm mai multă carne pentru procesare și pentru consum ca atare, iar în al doilea rând va fi un cerc închis, iar dacă se depășește un anumit procent de animale cu pestă porcină ca exportul produselor românești din carne să fie limitat, poate chiar interzis, sau să se facă dovada că este făcut din carne din import. Este un fenomen prin care am mai trecut în urmă cu 10 ani și ne-a costat vreo patru ani de interzicere de export.”

În privința subvențiilor, liderul sindical a precizat că fondurile pe care autoritățile le-au cerut săptămâna trecută Comsiei Europene sunt bine venite pentru fermierii afectați de virusul pestei porcine africane, însă chiar dacă subvențiile „vin acum, construirea unei activități noi în acest domeniu înseamnă timp„.

„Subvențiile sunt bine venite pentru oamenii ăștia, care riscă pierderea afacerii sau pierderi foarte mari, numai dacă banii vin undeva mai înspre iarnă, nu mai faci nimic cu ei, își acoperă niște găuri, dar afacerea este închisă. Dacă ar venit acum, imediat, acești bani ar fi foarte bine, dar imaginați-vă că acest fenomen de pestă conduce la arderea tuturor grajdurilor și a tot ce se întâmplă în acele zone.”

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populației și 2 în exploatații comerciale, informa joi ANSVSA.

Afaceri închise depestaporcină

Patronul procesatorului de carne Carniprod Tulcea, Nicolae Ciuleac, care a sacrificat deja, din cauza pestei porcine 27.000 de porci, spune că are pagube de 10 milioane de euro și intenționează să cumpere pe viitor carne din Austria.

„Mai sunt 18.000 de porci de omorât din aproximativ 45.000. Nu se salvează, nu contează că este bolnav sau nu, SE UCID. Nu se mai pune problema că este bolnav sau nu. Se ucide tot ce se numește specia porc. Ce voi face eu pe viitor? Nu mai fac niciodată, o să cumpăr din Austria carne și de unde găsesc în străinătate. Voi renunța la activitatea de creștere a porcinelor, în condițiile acestea, nimeni nu vrea să crească porci aici, deci nu se poate așa ceva”, a declarat pentru Mediafax, Nicolae Ciuleac.

Omul spune că în zona Tulcea situația a ajuns critică „și nu mai facem porc, asta e. Așa s-a hotărât în consiliul acesta administrativ și asociații vor, pentru că pierderile sunt mari, am investit în zootehnie foarte mulți bani, dacă nu folosești activele acestea, le-ai făcut degeaba. Dacă considerăm tot, și pagubele colaterale și faptul că nu merge societatea, și pierderile societății, și a celor 30 și ceva de magazine, dacă le adunăm pe toate la un loc se adună la vreo 10 milioane de euro. Fabrica stă, salariile merg, acestea sunt cheltuieli colaterale, salariile, nu pot să dau oamenii afară. Mie mi se rupe inima”, adaugă Nicolae Ciuleac.

Prefectul din Tulcea dă neputincios din umeri și spune că două din cele mai mari companii de procesare a cărnii din Tulcea au fost afectate depestă.

„Noi avem patru procesatori mari în județ. Avem Carniprod Tulcea, cu 47.000 de capete, avem Pigcom-ul, cu 19.000 de capete și doi mici, cu 1000, respectiv 2000 de capete. Din nefericire, au fost afectați atât Carniprod-ul, cât și Pigcom-ul. La Carniprod estimăm că în câteva zile terminăm operațiunea de asomare și ucidere, iar la Pigcom ieri a venit rezultatul final dat de București, pentru că există o procedură. În primă fază se primește rezultatul de la DSVSA Tulcea, este suspiciune, chiar dacă el este 99,9 %, trebuie să așteptăm și rezultatele de la centru. Din nefericire sunt pozitive, avempestăși la Pigcom. Pericolul crește în momentul în care se semnalează multe focare aproape de fermă”, a declarat Lucian Furdui, prefectul județului Tulcea, pentru Mediafax.

Acesta dă asigurări că procesatorii afectați vor fi sprijiniți. Asta dacă mai vor și mai pot să își țină afacerile în picioare.

„Încă de vineri, primele dosare au fost aprobate și o parte din oameni au deja banii în cont, în ceea ce privește despăgubirile. Din momentul în care au anunțat porcul bolnav se deplasează la fața locului organele DSV pentru operațiunea de asomare a suinelor, dar se deplasează și reprezentanți din comisiile de evaluare, după care se întocmesc dosarele, ținând cont de mai multe criterii, nu sunt sume de bani fixe. Porcii sunt diferiți. Sumele sunt acordate de statul român, prin ANSVSA. La Carniprod au în jur de 47.000 de capete și au și porci de rasă, care ajung și la câteva mii de euro bucata. Poziția geografică nu ne avantajează aici. Virusul se răspândește cu o rapiditate de nedescris. Acum două luni a apărut la Tulcea și acum avem șase județe afectate. Noi am luat toate măsurile. În momentul acesta avem jumătatea de nord-est a județului afectată”, a mai spus prefectul.

Sute de animale sacrificate în Ardeal

În zona de sud-est a României, evoluția bolii este agresivă, având în vedere specificitatea zonei, fapt constatat și de experții Comisiei Europene, care au fost prezenți în focare.

Este o situație tristă ceea ce se întâmplă, îmi pare rău pentru colegii afectați de această nenorocire. Cum încercăm să ne revenim puțin și să ajungem la performanță, cum primim un picior undeva. DSV-urile ar fi mai în măsură să spună cauzele acestor focare depestăporcină,” a afirmat Cosmin Moldovan, directorul general al unei carmangerii din județul Cluj.

Porci afectați de pesta

În Ardeal, au fost confirmate 18 focare depestăporcină africană în județul Bihor, fiind sacrificate peste 200 de animale. Producătorii cer explicații tot autorităților.

Reprezentanții DSVSA Bihor au declarat corespondentului Mediafax că focarele au fost diagnosticate pe raza localităților Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut și Albiș – la porcii domestici, și respectiv la porcii mistreți în Cubulcut, Fondul de vânătoare 9.

„Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecției exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi, cât și cei care au fost în contact cu aceștia și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate, fiind afectați în total 202 porci”, au spus sursele citate.

Ca urmare a evoluției pestei porcine africane, în Bihor au fost dispuse măsuri de restricție pentru transporturile de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne, respectiv de transporturi de porci vii, material seminal, ovule și embrioni proveniți de la porcine, către județe neafectate depestăporcină africană.

3.000 de porci au fost sacrificați în județul Brăila

Peste 3.000 de porci au fost sacrificați în județul Brăila din cauza pestei porcine, iar autoritățile au anunțat că eutanasierea animalelor va continua zilele următoare. Până în prezent, în județ au fost confirmate 10 focare ale bolii, dar există și o suspiciune. Focarele depestăporcină africană au fost confirmate în localități din Insula Mare a Brăilei și din sud-vestul județului.

În zonele menționate, dar și în localitățile învecinate autoritățile au declanșat o amplă campanie de informare a populației despre virusul care omoară porcii domestici și sălbatici.

„La momentul de față avem 10 focare confirmate și o suspiciune. Acestea sunt pe raza localităților Frecăței, Berteștii de Jos și Stăncuța. Prin intermediul primarilor se vor intensifica informările către populație pentru prevenirea și combaterea acestei peste porcine”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului Brăila, George Adrian Paladi.

Virusul pestei porcine africane, depistat la porcii mistreți de pe un fond de vânătoare din județul Sălaj

Virusul pestei porcine africane a fost depistat și în județul Sălaj, în două cadavre de porci mistreți, găsite într-o pădure din comuna Măieriște, situată în apropierea limitelor de județ dintre Satu -Mare și Bihor.

„În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență. S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, în Fondul de Vânătoare 30 Carastelec, pădurea Meja, comuna Măeriște”, au afirmat reprezentanții DSVSA Sălaj.

Pentru fondurile de vânătoare din județ au fost stabilite o serie de măsuri, printre care suspendarea vânătorii pentru toate speciile, interzicerea utilizării de cereale recoltate din zona infectată în hrana porcilor domestici, suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreților, cu excepția zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole, interzicerea circulației animalelor domestice prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanța, interzicerea accesului, din orice motiv, a persoanelor neautorizate în aceste păduri.

O anchetă epidemiologică este în desfășurare în județul Sălaj.

porci mistreti morti

Încercând să explice dezastrul pentru fermieri, ministrul Petre Daea s-a ales cu o verificare din partea Consiliului pentru Combaterea Discriminării, deoarece a comparat efectele epidemiei cu Holocaustul.

„Trebuie să sacrificăm, din nefericire, 45.000 de capete la Carniprod și avem o veste proastă, că virusul ar fi și în alt complex – care înseamnă 17.000-18.000 de capete. (…) Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente ca să ușureze boala. Singura metodă este SACRIFICAREA. Porcii aceștia toți se incinerează (…), e o muncă extraordinară, acolo este CA LA AUSCHWITZ, domnule. Gândiți-va că acolo sunt efective de porci care pleacă de aici, se asomează, trec dincolo în partea cealaltă și se pun pe foc. Alții se izolează. Procedura o fac medicii veterinari, care sunt la limita rezistenței psihice, ca să stai cu 2-3000 de porci pe zi să îi omori, se află în fața unei situații greu de explicat, dar mai ales greu de ținut „, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea, la Antena 3.

Ulterior, reprezentanții Opoziției i-au cerut demisia, iar ca răspuns Daea și-a cerut scuze public susținând că a vrut doar să arate care este durerea sufletească a fermierilor.

„Declarația ministrului Daea reprezintă O GAFĂ! Regret că un ministru al Cabinetului PSD – ALDE a făcut o asemenea declarație, deși sunt convins că nu a existat nici cea mai mică intenție de a ofensa poporul evreu. Cu toate acestea, îi atrag public atenția ministrului Agriculturii să fie mai atent asupra modului în care se exprimă și să nu mai folosească asocieri care pot jigni profund„, îl avertizează Liviu Dragnea, președintele PSD.

Petre Daea, ministrul Agriculturii

Ambasada Israelului, consternată de gafa lui Petre Daea

Ambasada Israelului a reacționat imediat la afirmațiile lui PetreDaea, exprimându-și consternarea și dezamăgirea de comparația neferictă făcută de ministru.

„Ambasada Statului Israel își exprimă consternarea și dezamăgirea cu privire la afirmațiile domnului Ministru al Agriculturii, PetreDaea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovați în lagărul de la Auschwitz. Sperăm, totuși, că o astfel de asociere a fost făcută de MinistrulDaeadin pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul și Auschwitz, fără intenția de a dezonora memoria milioanelor de victime” au declarat reprezentanții Ambasadei statului Israel, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

„Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a șase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat. România a făcut progrese extraordinare în domeniul studierii, educației și comemorării Holocaustului, demersuri care, suntem convinși, vor continua și în viitor. Această pagină neagră a istoriei nu trebuie sã se repete. În acest sens, niciun efort nu este prea mare pentru ca tinerele generații, și nu numai, să cunoască și să înțeleagă istoria Holocaustului. Ne așteptăm ca, pe viitor, terminologia legată de Holocaust să nu mai fie folosită într-un context fără legătură cu acesta.”

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat, după declarația de marți a ministrului PetreDaea, care a comparat incinerea porcilor cu procesul de la Auschwitz, iar președintele CNCD a declarat pentru Mediafax că „în 10 zile va avea loc audirerea domnului ministru”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?