PESTA PORCINĂ, confirmată la una dintre cele mai mari FERME de porci din Brăila. 35.000 de animale vor fi eutanasiate

PESTA PORCINĂ, confirmată la una dintre cele mai mari FERME de porci din Brăila. 35.000 de animale vor fi eutanasiate
Publicat: 23/08/2018, 18:39
Actualizat: 25/03/2019, 23:54

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila au confirmat prezența virusului în complexul de porci de la Tichilești unde sunt aproximativ 35.000 de animale. Toți porcii vor fi sacrificați.

Până în prezent, din cauza pestei porcine africane, în județul Brăila au murit sau au fost eutanasiați peste 24.000 de porci, toți provenind din mici gospodării din comune și din orașele Însurăței și Brăila.

Cazul de la Tichilești este primul din județ în care virusul este confirmat la o fermă de mari dimensiuni.

Pesta a intrat în interiorul fermei cu zeci de mii de animale în ciuda măsurilor de protecție luate de autorități care au limitat accesul persoanelor străine, au introdus controale și filtre de dezinfecție și au stabilit un perimetru de siguranță în jurul clădirilor

După confirmarea prezenței virusului în ferma de la Tichilești, autoritățile brăilene s-au întâlnit într-o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență și au stabilit că eutanasierea animalelor va începe vineri dimineață, la fața locului urmând să fie trimise mai multe echipe de veterinari.

„În fermă sunt 35.000 de porci, ca mărime este a doua din județ. Vom eutanasia toți porcii, vineri începe operațiunea. Fiind o locație închisă nu avem ce măsuri speciale să luăm. În județ vom păstra măsurile luate de mai mult timp, filtre, puncte de dezinfecție”, a spus pentru Mediafax, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 26 de focare ale pestei porcine africane și circa 25.000 de porci au fost eutanasiați.

ANSVSA a publicat joi harta focarelor de pestă porcină din Europa și din România, adăugând și un set de măsuri ce trebuie adoptate de fermele și gospodăriile din zonele afectate.

Pesta porcină hartă

Potrivit ANSVSA, în România pesta porcină africană evoluează în 10 județe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov, iar în județul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreți, nefiind afectate gospodării ale populației sau exploatații comerciale.

În zona roșie de pe hartă sunt incluse județele unde virusul evoluează în exploatațiile de porcine domestice și/sau la populația de porcine sălbatice, dar și județele limitrofe acestora, în care nu evoluează focare de pestă porcină africană, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.

În județele incluse în zona roșie este permisă circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia în interiorul zonei de restricție, cu excepția celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor.

„Menționăm că sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricție, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare și carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste și îndeplinirea unor condiții stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure și nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA. Este interzisă: circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, în afara zonei de restricție”, atrage atenția ANSVSA.

În zona albastră (denumită și zonă tampon) sunt reprezentate județele aflate între zonele de risc și cele libere de boală. În aceste județe nu sunt impuse restricții privind mișcarea porcilor, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor și a circulației acestora.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social”, adaugă ANSVSA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
Modificări MARI de la 1 septembrie 2024 în sistemul de pensii: cine se va putea...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Locuitorii de la granița cu Ucraina au fost avertizați că vor cădea obiecte din spațiul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
S-A DAT ORDIN pentru România direct de la UE. Este obligatoriu până pe 15 OCTOMBRIE
Filmul de pe Netflix care a primit toate aprecierile. Nicole Kidman joacă rolul principal
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Copacii au devenit o sursă ascunsă de poluare a aerului în Los Angeles
×