Prima pagină » Economic » Peste 1.000 de angajați ai Oltchim și-ar putea pierde locurile de muncă. Sindicaliștii discută luni posibile soluții cu ministrul Economiei

Peste 1.000 de angajați ai Oltchim și-ar putea pierde locurile de muncă. Sindicaliștii discută luni posibile soluții cu ministrul Economiei

În jur de 1.200 de angajați de la Oltchim ar urma să fie disponibilizați și alte 500 de persoane trimise în șomaj tehnic, a precizat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului de la Râmnicu Vâlcea, potrivit Hotnews.

Aproximativ 1.200 de angajați de la Oltchim ar urma să fie disponibilizați și alte 500 de persoane ar putea fi trimise în șomaj tehnic, a declarat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului de la Râmnicu Vâlcea, potrivit Hotnews.

Piperea a adăugat că furnizorii vor sista livrările de materie primă și energie electrică începând cu această săptămână, motiv pentru care secțiile care funcționează în prezent vor fi oprite. Angajații disponibilizați ar urma să primească, în medie, 12 salarii compensatorii.

„În condițiile actuale, sunt mai mari riscurile închiderii combinatului decât șansele reorganizării lui”, a mai apreciat Piperea.

Numărul exact al persoanelor care vor pleca de la Oltchim ar urma să fie anunțat miercuri, după discuțiile cu reprezentanții sindicatelor.

Sute de angajați protestează de două săptămâni la Râmnicu Vâlcea

Sute de angajați ai Oltchim protestează de două săptămâni în fața combinatului, nemulțumiți de disponibilizările convenite fără acordul sindicatelor.

Ministrul Varujan Vosganian va participa luni la o întâlnire în cadrul căreia se va încerca găsirea unor soluții pentru revendicările angajaților, a precizat Mihai Diculoiu, președintele Sindicatului Liber Oltchim.

„Oamenii au revenit la combinat, iar noi, cei de la sindicat, suntem la Ministerul Economiei, unde urmează ca la ora 15.00 să avem o discuție cu domnul ministru Varujan Vosganian. Să sperăm că vom găsi soluții la revendicările oamenilor. Mâine, la ora 9.00, la Râmnicu Vâlcea, la Oltchim, o să vină și președintele Confederației Cartel Alfa, Bogdan Hossu, iar astăzi am depus documentația pentru o acțiune de protest, un miting în fața Guvernului, între orele 11.00 și 15.00 cu o mie de salariați, 500 de la Vâlcea și 500 de la Pitești. Am depus azi documentația la Primăria București și Jandarmeria Română”, a spus Diculoiu, citat de Mediafax.

Angajații Oltchim au blocat un drum național

Cei aproximativ 500 de angajați de la Oltchim Râmnicu Vâlcea care au ieșit luni în stradă au blocat pentru câteva zeci de minute DN 64, traversând șoseaua în mod repetat și îngreunând traficul rutier care a fost deviat pe rute ocolitoare.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență, cererea de declanșare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Mihail Tălpășanu, directorul general al combinatului, a declarat pentru Ziarul Financiar că este nevoie de o injecție rapidă de cel puțin zece milioane de euro pentru a duce gradul de încărcare a producției de la 23% la 50%, moment în care Oltchim și-ar echilibra veniturile și cheltuielile și nu ar mai produce pierderi. În opinia sa, circa 600 de angajați Oltchim ar urma să rămână fără locuri de muncă.

„La Râmnicu Vâlcea vor pleca vreo 250 de pe partea de producție, la transporturi se va face o reducere de 115-125 de oameni, de 60-70 de persoane la desfacere, 70-80 la administrativ, deci în total la Vâlcea vor pleca în jur de 600 de persoane. Nu aș vrea să facem o reducere drastică pentru că punem în pericol funcționarea instalațiilor care poate costa și de 50 de ori mai mult decât salariile muncitorilor”, a precizat Tălpășanu.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că disponibilizările sunt necesare după ce Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru ajutorul de stat al Oltchim.

„Din păcate, răspunsul Comisiei Europene față de ideea unui împrumut este negativ, Oltchim-ul, în viziunea Comisiei Europene, a beneficiat deja de ajutor de stat în perioada 2010-2011, cred, deci bani de la buget nu avem voie să dăm, iar singura soluție este o restructurare și finanțare și de la bănci, și de la traderi”, a spus Ponta.

Epopeea Oltchim

Licitația pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim a fost câștigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eșec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Cu toate acestea, guvernul se angajase prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenție transmisă FMI la sfârșitul lui 2012 să lichideze Oltchim în situația în care privatizarea eșuează. Creditorii internaționali ai României recomandă în continuarea închiderea combinatului.

Citește și