Patronatele din turismul moldovean estimează pentru acest an, de sărbătorile pe stil vechi, o creștere de peste 50%, datorată în principal eliminării vizelor, dar și promovării făcute în ultimul an turismului românesc în Republica Moldova. În plus, din cei peste 10.000 de turiști din Republica Moldova care au renunțat să mai meargă în această perioadă în Ucraina, din cauza tensiunilor politice, o parte s-a îndreptat către România.
„Un alt motiv al creșterii mari din acest an sunt și prețurile preferențiale acordate de hotelurile românești pentru turiștii moldoveni. Un pachet de cinci nopți, cu transport cu autocarul, masă și cazare, costă 250 de euro”, a declarat agenției MEDIAFAX Gabriel Mărgineanu, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova.
Astfel, turiștii din Republica Moldova cheltuiesc pentru vacanțe în România, într-un interval de doar două săptămâni, peste 3,7 milioane de euro. Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit
Aceștia preferă stațiunile de pe Valea Prahovei, dar și Predeal, Poiana Brașov, Bran, Moeciu sau stațiunile balneare, în principal Băile Govora, Slănic Moldova sau Covasna.
Pentru ca pachetele să fie cât mai atractive, agențiile din Republica Moldova oferă gratuit, pentru grupurile mari, și câte un Moș Crăciun, care în seara de Crăciun pe stil vechi să susțină un program care variază între două și șase ore.
„Moș Crăciunii vin cu costume și programe pregătite din timp. Estimăm că peste 100 de Moș Crăciuni vor însoți în această perioadă grupurile de turiști în România. Fiecare Moș Crăciun va prezenta programul alături de cel puțin o Crăciuniță, care dansează și recită poezii. Unele dintre acestea vin tot din partea agențiilor, iar altele se oferă voluntare, din cadrul grupului”, a mai spus Mărgineanu.
El a afirmat că în perioada 2-18 ianuarie, cât durează sărbătorile de iarnă pe stil vechi, România este destinația care atrage cei mai mulți turiști din Republica Moldova, urmată de Bulgaria și, mai nou, de Dubai.
Peste 90% din turiștii din Republica Moldova ajung în România în această perioadă cu autocarul, iar restul cu mașini proprii sau avionul.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în primele zece luni ale anului trecut în România au sosit 35.235 de turiști din Republica Moldova, în creștere cu 18,5% față de perioada similară a anului 2013. Cu această cifră, Republica Moldova se află pe locul 13 într-un top al țărilor generatoare de turiști pentru România, clasament condus de Germania, Italia, israel, Franța și Rusia.