Petrom a anunțat scumpirea benzinei și a motorinei cu șase bani pe litru. Majorarea prețurilor la carburanți vine ca efect al evoluțiilor cotațiilor internaționale la benzină și motorină, după cum au declarat pentru gândul reprezentanții grupului.
„Politica de prețuri a companiei se bazează pe cotațiile internaționale Platts ale benzinei și motorinei. În plus, prețurile sunt influențate de politica fiscală și de competiția de pe piața locală”, ne-au explicat sursele citate.
Ultima scumpire a avut loc săptămâna trecută, când reprezentanții grupului care a înregistrat anul trecut cel mai mare profit din România, de 3,759 de miliarde lei, și care a avut vânzări record, de 22,61 miliarde lei, au majorat prețul carburanților tot cu șase bani pe litru.
Astfel, dacă până astăzi, la stația Petrom Mihai Eminescu din Capitală prețul unui litru de benzină fără plumb 95 era de 5,83 lei, acum acesta a ajuns să coste 5,89 lei. Un litru de motorină standard poate fi cumpărat de la pompe pentru 6,01 lei.
Prețurile practicate de către benzinăriile Petrom pot varia, la nivel național, cu până la 5% în funcție de mărimea stațiilor, de amplasarea lor, de fluxul comercial, precum și de alți factori.
O altă scumpire a mai fost aplicată de către Petrom și în luna februarie a acestui an.
Prețurile carburanților reflectă trendul cotațiilor internaționale
„Petrom reflectă cotațiile internaționale ale carburanților într-o manieră moderată, prețurile reflectând trendul și nu vârfurile”, susțin sursele citate.
Conform acelorași surse, de la începutul anului cotațiile Platts cu crescut cu circa 33% pentru motorină și cu 37% pentru benzină, în timp ce prețurile practicate de grup la motorină s-au majorat cu 20%, iar la benzină cu 15%, fiind astfel „preluată numai o parte din creșterea cotațiilor internaționale”
De asemenea, potrivit statisticilor publicate de Oil Bulletin la finalul lunii aprilie, prețul mediu al benzinei din România este cel mai mic din Uniunea Euopeană, iar cel practicat pentru motorină este al treilea cel mai ieftin din UE, cu 16% mai mic față de media europeană.
Citește și Harta prețurilor la benzină în UE exprimate în „plinuri” cumpărate din salariul minim garantat. Care este diferența dintre angajații români și cei din Ungaria sau din Luxemburg
Denumirile sortimentelor de benzină și motorină au fost schimbate
Reprezentanții OMV Petrom au modificat recent denumirile sortimentelor de benzină și de motorină, susținând că acest lucru nu va afecta caracteristicile carburanților și nici prețurile lor.
„Noile denumiri au fost simplificate pentru a facilita procesul de alimentare la pompă”, au anunțat ei printr-un comunicat de presă.
Benzina Premium fără Plumb 95, a devenit astfel benzină Standard 95, sortimentul Top Premium fără Plumb 99+ și-a schimbat denumirea în benzină Extra 99, motorina Euro Diesel 5 a devenit motorină Standard, iar cea Top Euro Diesel 5 poate fi găsită la pompele stațiilor Petrom sub numele de motorină Extra.
Dividende în valoare de 1,76 de miliarde lei
Anul acesta Petrom va acorda dividende în valoare totală de 1,76 de miliarde de lei acționarilor. Astfel, austriecii de la OMV, care dețin 51% din acțiunile Petrom, vor încasa dividende în valoare brută de 205 milioane de euro.
Dividende brute în valoare de 82,9 milioane de euro vor fi încasate și de către statul român, prin intermediul Ministerului Economiei, în timp ce membrii Fondul Proprietatea care dețin, la rândul lor, 20% dintre acțiunile grupului, va încasa, în 2012, dividende în valoare de 80,8 milioane de euro.