Prima pagină » Economic » Petrom și Romgaz vor vinde o parte din producția de gaze naturale pe bursă, de la 1 iulie

Petrom și Romgaz vor vinde o parte din producția de gaze naturale pe bursă, de la 1 iulie

Petrom și Romgaz vor vinde o parte din producția de gaze naturale pe bursă, de la 1 iulie
Petrom și Romgaz vor fi obligați de la 1 iulie să vândă pe bursă o parte din producția de gaze naturale, a stabilit miercuri Guvernul.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, că toți producătorii de gaze naturale, inclusiv Petrom și Romgaz, vor fi obligați de la 1 iulie să vândă o parte din producția lor pe bursa de energie OPCOM, aceeași obligație urmând să fie valabilă din 2015 și pentru furnizorii de gaze naturale.

„Piața de gaze naturale din România va avea un preț de referință. Este parte din acordul pe care îl avem cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Nicolescu.

În luna februarie, Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internațional că producătorii și furnizorii de gaze vor fi obligați să vândă pe bursă o anumită cotă din producție, actualul ministru al Economiei, Constantin Niță, declarând atunci, potrivit Mediafax,că pe bursă ar putea fi vândut între 20% și 30% din totalul producției proprii, în cazul producătorilor, respectiv al totalului estimat spre vânzare, în cazul furnizorilor.

Exporturile de energie electrică, scutite de taxa de cogenerare

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a declarat miercuri că Executivul a adoptat o hotărâre prin care exporturile de energie electrică vor fi scutite, de la 1 iulie, de taxa de cogenerare. 

„Măsura va stimula cu siguranță exporturile de energie electrică, exporturile absolut necesare în condițiile în care România deține o putere instalată de aproximativ 20.000 MW și un consum de aproape 8.500 MW”, a precizat Nicolescu.

Măsura de stimulare a exporturilor este o consecință a eforturilor statului român de a încerca cuplarea pieței de energie din România cu piețele de energie din Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia.

 

 

Citește și