Prima pagină » Economic » Piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 0,35% în primele 3 luni ale anului, la 2,17 miliarde de lei

Piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 0,35% în primele 3 luni ale anului, la 2,17 miliarde de lei

Piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 0,35% în primele 3 luni ale anului, la 2,17 miliarde de lei
Piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 0,35% în primele trei luni, la 2,17 miliarde de lei, evoluție susținută de asigurările generale, care au avansat cu 0,55%, la 1,73 miliarde de lei, în timp ce polițele de viață au coborât cu 0,45%, la 431,9 milioane de lei, potrivit datelor CSA

Piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 0,35% în primele trei luni, la 2,17 miliarde de lei, evoluție susținută de asigurările generale, care au avansat cu 0,55%, la 1,73 miliarde de lei, în timp ce polițele de viață au coborât cu 0,45%, la 431,9 milioane de lei, potrivit datelor CSA, citate de Mediafax.

„Pentru prima dată după anul 2009 piața locală de asigurări a înregistrat o ușoară creștere. Este vorba despre rezultatele pe care CSA le-a centralizat, după încheierea primului trimestru. Acestea arată că primele subscrise de asigurători au atins 2,17 miliarde lei, înregistrând o ușoară creștere, de 0,35%, față de perioada similară din 2011. Contrar tendințelor înregistrate în ultimii trei ani, asigurările generale au fost cele care au susținut această evoluție pozitivă”, a declarat președintele CSA, Constantin Buzoianu, la un eveniment de specialitate organizat la Sinaia.

Cu un total de 1,73 miliarde de lei, segmentul asigurărilor generale au înregistrat un avans de 0,55% față de primul trimestru din 2011.

„Aș vrea să precizez că, în urmă cu un an, rezultatele primului trimestru arătau o scădere de aproape 8% pentru asigurările generale, față de primul trimestru din 2010”, a spus Buzoianu.

Pe segmentul asigurărilor de viață, subscrierile au însumat 431,9 milioane lei, nivel în scădere cu 0,45% față de intervalul similar al anului trecut.
„La sfârșitul lunii martie 2011 asigurările de viață înregistrau un plus de 3,34% comparativ cu primul trimestru din 2010”, a spus șeful CSA.

Din punct de vedere al repartizării primelor subscrise pe regiuni de dezvoltare a României, cea mai însemnată pondere au deținut-o Capitala și județul Ilfov, cu 46,41% din totalul subscrierilor.

În structura segmentului de asigurări generale, ponderea semnificativă, de 61,82%, a revenit celor două clase de asigurări auto, CASCO – 26,2% și RCA – 35,6%. Deasemenea, asigurările de incendiu și alte calamități naturale (clasa VIII de asigurări generale) au o pondere de 15,01%.

Potrivit CSA, volumul de prime subscrise pentru asigurările facultative de locuințe a scăzut cu 29,07%, în timp ce numărul contractelor în vigoare, la data de 31 martie, era mai mare decât cel înregistrat la aceeași dată din 2011.

La sfârșitul primului trimestru, erau în vigoare 4,061 milioane de polițe facultative pentru locuințe, față de 2,35 milioane de contracte la aceeași dată din 2011.

Segmentul obligatoriu al asigurărilor pentru locuințe a înregistrat o scădere de peste 72% a subscrierilor, de la peste opt milioane de lei, la sfârșitul primului trimestru din 2011, la 2,2 milioane de lei, la finalul aceleiași perioade din 2012.

„Polițele CASCO și RCA au înregistrat scăderi comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Această evoluție a fost cauzată de scăderi ale tarifelor pentru produsele respective, în timp ce numărul contractelor a rămas relativ același comparativ cu primul trimestru al anului 2011. Este de precizat faptul că, deși la sfârșitul fiecărui an se vehiculează tot felul de păreri privind creșterea tarifului RCA, și în primul trimestru al anului 2012 prima de asigurare medie la nivelul întregii piețe a înregistrat o scădere cu 6%, față de perioada ianuarie-martie 2011. Reamintim însă faptul că prima medie la nivelul pieței, calculată pentru anul 2011 a fost cu 26 % mai scazută față 2010”, a afirmar Buzoianu.

Potrivit reprezentantului CSA, scăderile de pe segmentul auto au avut ca principală cauză politicile comerciale, respectiv tarifele practicate de unele societăți, care au afectat modul în care aceste societăți și-au achitat obligațiile față de asigurați.

„În acest context, Consiliul CSA a decis demararea unor acțiuni la control la acești asigurători, pentru verificarea modului în care sunt instrumentate dosarele de daună. În urma controalelor au fost adoptate unele măsuri, care au vizat diminuarea numărului de reclamații. Din păcate, numărul reclamațiilor pentru unele societăți continuă să crească, ceea ce a determinat Consilul CSA ca, la ultima sedință, să decidă notificarea acestor societăți. Dacă nici de această dată asigurătorii în cauză nu vor remedia situația, CSA va aplica măsuri, care vor putea merge până la suspendarea activității, potrivit legislației”, a spus Buzoianu, fără să precizeze societățile în cauză.

În perioada analizată, la CSA au fost înregistrate și soluționate 2.630 de petiții, numărul acestora fiind în creștere cu 42,9% față de același interval al anului trecut.

Din punct de vedere al statului juridic al petenților, datele CSA arată că reclamațiile transmise de persoanele fizice dețin o pondere de 86% din total.

Cele mai multe petiții au fost înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii RCA, respectiv 1.825 de reclamații, ceea ce reprezintă 69,4% din total, iar polițele CASCO – 16,3%.

„Așa cum deja am anunțat, CSA a pus, recent, la dispoziția consumatorilor de asigurări linia telefonică de tipul telverde – Dialog CSA. Prin intermediul acestui serviciu, asigurații beneficiază de asistență de specialitate în vederea formulării unei petiții pentru soluționarea pe cale amiabilă a oricăror probleme intervenite în relația cu societățile de asigurare. Totodată, au fost aduse modificări la normele privind procedura de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor și intermediarilor în asigurări. Ca element de noutate, în aceste norme s-a introdus obligativitatea asigurătorilor de a posta pe paginile proprii de internet situația reclamațiilor înregistrate la adresa lor”, a mai spus Buzoianu.

Potrivit CSA, asigurătorii au plătit indemnizații (despăgubiri) pentru asigurări generale și de viață în sumă de peste 1,2 miliarde de lei, nivel în creștere cu 0,24% comparativ cu intervalul similar din 2011.

Din valoarea totală a indemnizaț, pentru contractele de asigurări generale s-au plătit peste un milliard de lei, iar pentru asigurările de viață 174,6 milioane de lei.

Potrivit cifrelor transmise de asigurători, pe segmentul asigurărilor generale cele mai mari sume au fost plătite pentru asigurările CASCO, RCA, asigurările pentru incendiu și alte calamități naturale și pentru asigurările de credite.

Cumulat, despăgubirile plătite pe aceste clase de asigurări reprezintă peste 95% din totalul indemnizațiilor plătite pe segmentul asigurărilor generale în primul trimestru din acest an.

Despăgubirile pentru polițele CASCO au scăzut cu 9,8%, la 481,8 milioane de lei, iar pe RCA cu 17,1%, la 471,6 milioane de lei.

În cazul polițelor de incendii și alte calamități naturale, despăgubirile au scăzut cu 57,8%, la 41,5 milioane de lei, în timp ce segmentul asigurărilor de credite indemnizațiile au înregistrat un avans de 36,1%, la 41,9 milioane de lei.

Citește și