Piața de capital din România, creștere masivă în prima jumătate a anului. Hidroelectrica conduce în clasamentul celor mai lichide companii

Piața de capital din România, creștere masivă în prima jumătate a anului. Hidroelectrica conduce în clasamentul celor mai lichide companii
Publicat: 30/09/2024, 17:42

Piața de capital din România a înregistrat o creștere semnificativă în prima jumătate a anului 2024, arată raportul semestrial al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), dat publicității luni. Tranzacțiile cu titluri de stat au sărit de pragul de 2 miliarde de lei, iar capitalizarea companiilor de pe piața reglementată a avut un avans serios. Pe primul loc în topul celor mai lichide companii este cel mai mare producător de energie electrică din țară, cu o cotă consistentă și pe segmentul de furnizare, Hidroelectrica, listată anul trecut la bursă.

Bursa de Valori din București (BVB) a raportat o valoare totală tranzacționată de 15,64 miliarde lei pe piața reglementată și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT), în primele șase luni din 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 82% față de aceeași perioadă a anului anterior, fiind influențate în acest an de prezența Hidroelectrica, arată ASF.

Activitatea pe bursa romanească a fost mai efervescentă în primul semestru din 2024, când numărul tranzacțiilor a crescut cu 73%, față de același interval din anul anterior.

Conform raportului ASF, piața reglementată a BVB a dominat activitatea de tranzacționare, reprezentând 96,9% din valoarea totală, partea rămasă fiind tranzacționată pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT).

Acțiunile au rămas clasa dominantă de active, constituind 61,76% din valoarea totală tranzacționată, respectiv 9,66 miliarde de lei.

Tranzacțiile cu titluri de stat au atins aproximativ 2,33 miliarde lei, în creștere semnificativă față de anul anterior, când au avut o valoare, în același semestru, de aproximativ 810 milione de lei. Cota lor în totalul tranzacțiilor a crescut la aproape 15%, de la aproximativ 9,5%.

Creștere de 60% a capitalizării bursiere pe piața reglementată

În ceea ce privește capitalizarea bursieră pe piața reglementată, aceasta a ajuns la 339,9 miliarde lei, o creștere de aproximativ 60% comparativ cu iunie 2023.

Potrivit raportului publicat de autoritatea de reglementare a pieței, indicele de referință BET (care reflectă dinamica celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB) a avut o creștere de 18,7% la 30 iunie 2024 comparativ cu finalul anului 2023.

La data de 30.06.2024, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acțiuni au fost tranzacționate la BVB pe piața reglementată se situează Hidroelectrica (H2O), listată la BVB pe 12 iulie 2023, care a înregistrat o pondere de aproximativ 21,19% din valoarea totală tranzacționată.

Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) și BRD Groupe Société Générale (BRD).

Indicele BET cuprinde evoluția acțiunilor a 20 companii: Aquila Part Prod Com, Banca Transilvania S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A, Bursa de Valori București S.A., C.N.T.E.E Transelectrica, CONPET S.A., Digi Communications N.V., Fondul Proprietatea, MedLife S.A., OMV PETROM S.A., One United Properties, Purcari Wineries Public Company Limited, S.N. Nuclearelectrica, S.N.G.N. ROMGAZ S.A., S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A., S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., Societatea Energetică Electrica S.A., Sphera Franchise Group, Teraplast S.A. și Transport Trade Services.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Citiți și:

Alexandru Petrescu (ASF): „Există pârghii ca piața de capital să crească, dar nu trebuie să stăm doar în ceea ce statul intenționează să listeze”

Romgaz va anunța o emisiune de obligațiuni în euro în curând. Ce spune directorul general despre punerea în funcțiune a centralei de la Iernut

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini din aer din timpul perchezițiilor supravegheate din elicopter, la „Academia de cerșit” din...
Ce umilințe a îndurat Oana Ciocan alături de Jador! Zanni: ”Stătea cu ochii vineți, legată...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
O colaboratoare a unui oligarh prieten cu Putin, parteneră de afaceri cu fiul fostului șef...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini rare cu Pământul din spațiu: Canale de maree au lăsat dâre adânci printre insulele...
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Avertizare meteo ANM de ploi de până la 50 l/mp, furtună și descărcări electrice
Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați...
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Operațiile estetice i-au adus sfârșitul Vivianei, o tânără în vârstă de doar 24 de ani....
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe şeful guvernului Hamas din Fâşia Gaza, Rawhi Mushtaha
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
A venit ordinul de la Comisia Europeană. Este obligatoriu în România. Măsura se aplică în...
S-a enervat Smiley. Artistul a aruncat cu vorbe grele
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
După ce și-a pierdut tatăl, la scurt timp Laura Cosoi și-a pierdut și mama! "Mie...
Motivul pentru care Ștefan Bănică Jr. i-a spus fiului său, Radu Ștefan, să nu se...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Cum s-a desfășurat cel mai mare efort de dezinformare al Rusiei de după Războiul Rece?