Prima pagină » Economic » Statul plătește doar 5 zile de concediu medical din 14 zile în care stau în carantină cei care revin din țări cu risc epidemiologic. De când se aplică noile reguli decise de Guvern

Statul plătește doar 5 zile de concediu medical din 14 zile în care stau în carantină cei care revin din țări cu risc epidemiologic. De când se aplică noile reguli decise de Guvern

Statul plătește doar 5 zile de concediu medical din 14 zile în care stau în carantină cei care revin din țări cu risc epidemiologic. De când se aplică noile reguli decise de Guvern

Românii care intră în concediu de carantină după ce au călătorit în țări cu risc epidemiologic ridicat beneficiază de doar cinci zile plătite de la bugetul de sănătate, în loc de 14, conform noilor măsuri aprobate miercuri în Guvern.

Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși cunosc aceste condiții la momentuldeplasării și care, la întoarcerea în România, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum, au anunțat reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Care este baza de calcul

Aceasta este una dintre măsurile care, la solicitarea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, au fost aprobate de Guvern în ședința de miercuri, 30 iunie. Este vorba de Ordonanță de Urgență care cuprinde o serie de măsuri privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate menite să vină în sprijinul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă.

Potrivit CNAS, actul normativ prevede reglementări care conduc la echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate.

În acest sens, baza maximă de calcul lunară a indemnizaţiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 3 salarii minime brute pe țară (în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar).

CNAS precizează că vor fi exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată, stabilite potrivit legii.

În baza noului act normativ, persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii se pot asigura opțional în sistem, pe bază de contract, pentru a beneficia de concedii și indemnizații, numai în baza declarației fiscale depuse în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, se asigură punerea în aplicare a Deciziei Curții Constituționale nr. 244/2021, în sensul stabilirii faptului că asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până în prezent.

Președintele CNAS: Se respectă dreptul la concedii, dar și gestionarea corectă a costurilor

Reprezentanții CNAS subliniază că noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţiei socio-profesionale a acesteia. Astfel, medicii curanţi vor întocmi unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape.

„Toate aceste reglementări au ca scop respectarea drepturilor la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate în mod echitabil, dar și gestionarea corectă și eficientă a costurilor suportate din FNUASS”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Reglementările vor intra în vigoare începând cu data de 1 august, termen până la care se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ aprobat, pentru a asigura implementarea unitară la nivel național.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele