„Cuantumul alocației de stat pentru copii se stabilește în raport cu indicatorul social de referință, denumit în continuare ISR, după cum urmează: a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap), începând cu 1 ianuarie 2019; b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1alin. (3), începând cu 1 ianuarie 2019″, potrivit proiectului legislativ de modificare a Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, depus în Camera Deputaților de deputații PNL Robert Sighiartău și Dumitru Mihăilescul.
Valoarea indicatorului social de referință este, în prezent, de 500 de lei, iar în forma actuală a legii, valoarea alocației pentru copii este de 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, adică 200 de lei pe lună, și de 0,168 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, adică 84 de lei pe lună.
„Propunerea este de majorare a cuantumului alocației cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 300 lei și cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 150 lei. România se află, din nefericire, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința cuantumului alocației pentru copii. Dacă în majoritatea acestor state alocația pornește de la peste 100 de euro, în România copiii primesc echivalentul a 18 euro pentru fiecare copil, o sumă care nu acoperă decât într-o foarte mică măsură necesitățile unui copil”, precizează deputatul PNL Robert Sighiartău, într-un comunicat de presă remis luni Mediafax.
Proiectul a fost depus la Camera Deputaților, iar Senatul este cameră decizională în cazul acestei propuneri legislative.