Polițele de asigurare de garanții încheiate la Euroins încetează în curând. Care sunt pașii pentru restituirea primelor
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a atras atenția, marți, că peste două săptămâni nu vor mai fi valabile poliţele de asigurare de garanţii încheiate de Societatea Euroins Asigurare Reasigurare, conform legii, după declararea falimentului.
Oficialii FGA au adus cunoștința deținătorilor de Contracte de Asigurare de Garanții-Clasa XV, încheiate cu Societatea Euroins Asigurare Reasigurare S.A. faptul că, acestea încetează de drept la data de 5 februarie 2024, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 cu modificările și completările ulterioare. FGA este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.
Potrivit informațiilor remise de către lichidatorul judiciar al societății, CITR Filiala București SPRL, vor mai fi valabile 3.145 de polițe, din clasa menționată, până la data-limită.
Aceasta este ultima categorie de produse încheiate de Euroins în vigoare după ce poliţele de asigurare au încetat de drept în 7 decembrie 2023.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în 17 martie 2023, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins definitiv, pe 11 ianuarie, recursul formulat de compania de asigurare – reasigurare Euroins România și grupul bulgar din care face parte împotriva deciziei Curții de Apel București de a nu admite executarea deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care i se ridica autorizația de funcționare. Hotărârea instanței supreme este definitivă, astfel că Euroins nu mai are cale de atac față de decizia din martie 2022, care însemnat al patrulea faliment pe piața asigurărilor în opt ani și care a dus la noi tensiuni pe piața asigurărilor auto obligatorii și ulterior la plafonarea tarifelor RCA, încă în vigoare.
Cum se depun cererile de plată privind acordarea despăgubirilor
„După data de 5 Februarie 2024, ultima zi de valabilitate a polițelor de garanții, creditorii de asigurare care au deținut un astfel de contract de asigurare se pot adresa FGA cu o cerere de restituire primă, Anexa 9 la Norma ASF nr. 24/2019, pentru a solicita restituirea diferenței de primă pentru perioada rămasă neacoperită”, au transmis reprezentanții FGA.
Cererile de restituire primă-Anexa 9, pot fi formulate online, pe portalul dedicat: https://portal.fgaromania.ro, situație în care se va primi în mod automat numărul de înregistrare al cererii.
FGA a reamintit potențialilor creditori de asigurare că pentru obținerea despăgubirilor / indemnizațiilor este necesară depunerea unei cereri de plată la Fond.
Cererile de plată însoțite de documente justificative se pot formula începând cu data retragerii autorizației de funcționare a asigurătorului, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept.
Cererile de plată / petițiile pot fi formulate online, pe portalul dedicat – https://portal.fgaromania.ro – sau se transmit prin poștă la adresa: Strada Vasile Lascăr nr.31, CP: 020492, sector 2, București.
Documentele în completare se transmit pe adresa de Email: completari.documente@fgaromania.ro
FGA a implementat un nou sistem informatic care asigură gestiunea proceselor/fluxurilor de lucru, a bazelor de date și instrumentarea mai rapidă a cererilor/dosarelor, într-un mediu securizat al informațiilor
Pentru a asigura un principiu de echitate în relația cu toți creditorii de asigurare, FGA înregistrează și soluționează cererile de plată / restituire primă în ordinea primirii acestora la Fond, fără posibilitatea de a urgenta/prioritiza cererile, la solicitarea petenților.