Mai mulți oficiali polonezi, atât de la administrația prezidențială, cât și din guvernul lui Donald Tusk, au readus în discuție o viitoare aderare a țării lor la zona euro, prevăzută pentru 2016-2017. Aceasta, cu toate că, potrivit sondajelor de opinie din ultimii ani, populația nu își dorește acest lucru.
Premierul Tusk a declarat că ar putea redeschide subiectul aderării Poloniei la zona monedei unice, pentru că, rămânând în afara euro, țara riscă să stea mereu la „periferia” UE, scrie Reuters.
Părerea este împărtășită de un cerc tot mai larg de oficiali polonezi, care își doresc o integrare europeană și în ceea ce privește moneda.
Potrivit unei surse guvernamentale a agenției Reuters, ținta de aderare ar putea fi anul 2017, ceea ce ar însemna că Polonia ar trebui să înceapă demersurile de pre-aderare încă din 2013, pentru a avea timp să parcurgă toți pașii necesari. Nu va fi deloc ușor, avertizează ministrul de Finanțe, Jacek Rostowski, care subliniază că aderarea va avea loc „cât mai curând posibil, dar în condiții în care să fie avantajoasă și sigură pentru Polonia”, mai scrie sursa.
Un termen ușor diferit pentru aderare, acela al anului 2016, a fost înaintat de cancelaria prezidențială a lui Bronislaw Komorowski. Unul dintre consilierii lui s-a declarat încrezător că țara va reuși să adopte moneda unică până la 1 ianuarie 2016, potrivit Swissinfo.ch.
„Conform calculelor cancelariei președintelui, 1 ianuarie 2016 este o dată realistă pentru aderarea Poloniei la zona euro”, a explicat consilerul Roman Kuzniar pentru postul de radio RM FM.
„Cu cât mai târziu o vom face, cu atât mai greu ne va fi să reușim, pentru că, până la acel moment, zona euro se va fi dezvoltat. Vor fi mai multe criterii, mai multe tratate de ratificat pentru aderare, peste cinci, șase sau șapte ani”, a mai declarat consilierul.
În ciuda dorinței oficialilor polonezi de a renunța la zlot în favoarea euro, mai puțin de o treime din polonezi, cărora li se adaugă și opoziția politică, sunt de acord cu aderarea la zona monedei unice, precizează Reuters.
Polonia este singurul stat al Uniunii Europene care a reușit să nu intre în recesiune și să evite criza financiară globală, care macină încă și zona euro.