Ponta: Bugetul pe 2013, construit pe ideea respectării unor promisiuni făcute în opoziție

Publicat: 29 01. 2013, 12:00
Actualizat: 12 09. 2014, 19:30

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la întâlnirea cu parlamentarii USL, cărora le-a cerut sprijinul pentru dezbaterea și votul proiectului de buget pe 2013, că acesta a fost construit pe ideea respectării unor promisiuni făcute în opoziție și care au adus victoria USL în alegeri, informează Mediafax.

„Efortul bugetar e unul considerabil. Am considerat că a fost prioritatea zero să ne ținem de cuvânt pe aceste teme: vor fi alocări necesare atât pentru revenirea la salariile din 2010, cât și pentru indexarea pensiilor”, a spus Ponta.

El a arătat că sumele pentru investiții în 2013 sunt la fel, chiar mai mari și că peste un miliard de Euro figurează în plus pentru cofinanțarea programelor europene.

„Sunt datorii istorce pe care, ca USL, trebuie să le plătim: 3,5 miliarde de lei pentru plata datoriilor din sănătate. Nu e un favor pentru Nicolăescu, e o datorie a noastră, o obligație de a debloca ceva ce mergea foarte prost de mulți ani în sănătate”, a spus Ponta.

El a mai arătat că în relația cu partenerii financiari internaționali, România nu e obligată să facă nimic, putând spune chiar că nu mai are un acord, dar a subliniat faptul că opțiunea e de a da un semnal de stabilitate, în condițiile existenței unui acord.

„Nu ne obligă nimeni. Putem spune că nu mai avem acord. Putem să nu respectăm nimic din ce ne-am propus. Suntem membri ai Tratatului de guvernanță fiscală care ne obligă să avem o limită a deficitului. E prima dată din 2007 când suntem sub 3% deficit, ceea ce înseamnă că următoarelor Guverne le lăsăm mai puțin de restituit. Opțiunea e de a încerca, având acord cu instituțiile internaționale, să dăm un semnal de stabilitate, să ne finanțăm foarte ieftin”, a spus Ponta.

El a mai spus că în 2013 România are de refinanțat o datorie scadentă de 14 miliarde de Euro și de finanțat un deficit de 3 miliarde de Euro, în condițiile în care un procent de 80% din deficit va fi îndreptat către confinanțarea programelor europene.