Prima pagină » Economic » Ponta, „ca un tehnocrat”, renunță la TVA de 19%. „Ce e important pentru noi e acel 20% la TVA”

Ponta, „ca un tehnocrat”, renunță la TVA de 19%. „Ce e important pentru noi e acel 20% la TVA”

Ponta,
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că Guvernul susține scăderea TVA la 20%, în loc de 19%. Executivul a renunțat astfel la un punct procentual de TVA, echivalentul a 1,7 miliarde de lei, exact cât reprezintă impactul creșterii salariilor pentru medici.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că, precum „un tehnocrat ce sunt, alături de Teodorovici”, este importantă susținerea unei cote TVA de 20%, nu de 19%.

„Din acest punct de vedere, este foarte important ca săptămâna viitoare să se termine bătălia politică și să avem Codul fiscal aprobat de Parlament și promulgat de către președinte. Cred în continuare ca un tehnocrat ce sunt, alături de domnul Teodorovici, că important este să dăm mesajul fundamental pentru economie și pe zona socială cu 20% TVA, nu 19%. 20% cotă generală, cu 9% la alimente înseamnă 16% media”, a afirmat premierul Ponta miercuri la începutul ședinței de Guvern.

În iunie, pe când se afla în spitalul din Turcia, șeful Guvernului anunța că a decis să susțină în Parlament scăderea cotei standard a TVA la 19%, reducere care să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie.

„Ce e important pentru noi e acel 20% la TVA. Am discutat și cu președintele Iohannis și guvernatorul Isărescu”, a spus Ponta, care a precizat că obiectivul este să „crească salariile și să scadă prețurile”.

Șeful Guvernului a arătat că scăderea cu patru puncte procentuale a TVA – care reprezintă un impact de 7 miliarde de lei – poate fi compensată de creșterea economică, de o organizare bună a ANAF și de „cheltuieli inutile de care scăpăm”.

Ponta: „Anul viitor măcar 7 miliarde lei încasăm sigur”

Șeful Guvernului și-a făcut deja calculele de unde va face rost de bani. El a spus că în primele șase luni ale anului s-au încasat 10 miliarde de lei în plus la buget și pentru anul viitor mizează pe încă 7 miliarde de lei.

„Deci anul viitor măcar șapte (miliarde de lei — n.r.) le încasăm sigur. Și cred că un consens politic ne va ajuta pe noi cei care punem în aplicare codul să mergem în aceeași direcție și din punctul acesta de vedere mă bucur când există soluții raționale”, a spus premierul Ponta.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a avertizat în mai multe rânduri că reducerile de taxe cumulate cu creșterile de salarii vor avea un impact în buget de 17 miliarde de lei, iar România ar trebui să se împrumute pentru a putea susține aceste măsuri.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu premierul Victor Ponta, pe agenda discuțiilor aflându-se prioritățile legislative din această toamnă, fiind abordată inclusiv tema Codului fiscal, a anunțat Administrația Prezidențială.

Citește și