Ponta, comentariu în Wall Street Journal: SUE și UE trebuie să formeze o uniune economică cu drepturi depline
Evenimentele din Crimeea reprezintă o trezire la realitate pentru statele din regiune care s-au obișnuit să vadă securitatea națională drept un lucru de la sine înțeles. Acțiunile Rusiei au arătat că Occidentul are nevoie să fie mai bine integrat pentru a face față unor comportamente nedemocratice, susține premierul.
„Vestul nu are nicio altă opțiune decât să rămână unit într-o lume anarhică ce încă include state nedemocratice al căror comportament nu poate fi nici anticipat și nici controlat”, scrie Ponta, făcând referire la decizia Rusiei de a anexa Crimeea, în ciuda opoziției și sancțiunilor anunțate de statele din Occident.
„NATO rămâne piatra de temelie de securității atlantice. Doar împreună au Europa și SUA o șansă de a menține democrația liberală doctrina centrală pentru organizarea afacerilor mondiale”, argumentează premierul.
Ponta este de părere că „mânuirea puterii politice internaționale” depinde tot mai mult de abilitatea unui stat de „împărtăși și de a face față șocurilor economice”.
„În timp ce Vestul democratic se folosește de pierderile pe care le împarte țărilor a căror comportamente dorim să le schimbăm, trebuie să luăm în considerare și pierderile pe care noi suntem capabili să le absorbim în această lume interdependentă economic și globalizată”, susține premierul.
În opinia sa, UE și SUA trebuie să răspundă provocărilor militare și economice printr-o mai profundă integrare.
„Cea mai practică soluție este reprezentată de o integrare economică mai profundă în lumea occidentală, pentru a beneficia de avantajele dimensiunii, inovării și diversității. Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții este un pas important, însă ar trebui luate în considerare măsuri mai îndrăznețe, cum ar fi o „uniune economică cu drepturi depline între UE și SUA”, argumentează Ponta.
„Eu personal sunt convins că lumea ne va forța, mai devreme sau mai târziu, să recunoaștem această necesitate și să începem să lucrăm la ea”, comentează el.
Ponta a subliniat în ultima parte a materialului publicat în ziarul american deschiderea României pentru un astfel de proiect.
„Țara mea, România, s-a îndepărtat în ultima perioadă de la a gândi mare, dar este acum dispusă să își recapete simțul istoriei și să joacă un rol mai important în marele proiect occidental”, a comentat Ponta, înșiruind o serie de avantaje pe care le-ar aduce țara noastră la masă.
„România este bogată în resurse și locuită de oameni talentați și educați. Este un centru de putere tot mai important pentru tehnologia informației, este puternică la capitolul producție și poate deveni un centru de putere agricolă. România produce, de asemenea, ingineri și oameni de știință excelenți, mulți dintre ei contribuind la creșterea economică a altor state în ultimii 25 de ani”, a notat Ponta.