„A existat o mare companie din Rusia, compania TISE. Acesta s-a retras în ultmiul moment – avem scrisoarea de la ei – probabil nedorind să intre în acest joc și politic declanșat de domnul Diaconescu (Dan Diaconescu, câștigătorul licitației, n.r.). Dar această companie, în scrisoarea pe care ne-a adresat-o, ne-a spus foarte clar că în acest moment nu mai vrea să participe, dar rămâne interesată”, a spus Ponta.
El a precizat că TISE poate asiga funcționarea Oltchim în viitor.
„Nu sunt multe companii care pot să facă lucrul ăsta. Aici vorbim de sute de milioane de euro care trebuie investiți pentru că avem acordul cu OMV, de vânzare către viitorul acționar al Oltchimului, de vânzare a Arpechimului, însă și acolo e vorba de foarte mulți bani. Deci e vorba de o operațiune foarte serioasă”, a spus Ponta.
Producătorul rus de energie electrică TISE (Technologies, Investments, Services, Energy), cu capital majoritar de stat, a fost înființat la Moscova în 2003, având ca acționari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, ultima subsidiară a Gazprom.
TISE a depus în aprilie o ofertă neangajantă pentru participarea la privatizarea Oltchim, alături de PCC SE (Germania), Pegamont Ploiești și Aisa Invest din Cluj, dar nu s-a mai prezentat la licitație.
Licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim a fost câștigată de Dan Diaconescu, acesta oferind 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.
Contractul dintre OPSPI și Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost însă semnat, Diaconescu afirmând că din acord lipsesc clauze, prevederi și anexe și că documentul avansat de OPSPI este diferit față de forma contractului anunțată o dată cu caietul de sarcini.
Ponta a anunțat luni că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că așa-zisul câștigător nu a avut nici bani, nici intenția de a deveni acționar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.