Ponta, despre declarația lui Fenechiu privind salariul directorului CFR Marfă. „Fiecare înțelege exact invers decât vorbim”

Publicat: 03 06. 2013, 13:14
Actualizat: 03 06. 2013, 13:14

Premierul Ponta s-a arătat circumspect, luni, cu privire la acuratețea preluării de către jurnaliști a declarației ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, în care acesta spunea că salariul de 9.000 Euro al directorului CFR Marfă este unul corect, arătând că lucrurile au fost înțelese „invers”.

Solicitat să comenteze declarația lui Fenechiu în care acesta spunea că salariul directorului de la CFR Marfă, de 9.000 de Euro, e unul corect, Ponta a precizat: „Am dat o Ordonanță: de șase ori salariul mediu”.

Întrebat cum e cu „populismele” la care Fenechiu cerea să se renunțe, Ponta a spus: „Îl chem eu pe domnul Fenechiu și… Unde a zis chestia asta? Haideți să vedem”.

Ulterior, Ponta s-a arătat circumspect cu privire la acuratețea preluării de către jurnaliști a declarației ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu.

„De atâtea ori am văzut declarații în care oamenii au spus ceva și dumneavoastră ați înțeles altceva. Ascultați-mă un pic. Eu de exemplu am spus că domnul Șova a făcut foarte bine că a reziliat contractul cu Bechtel și că uitându-mă la televizor la unele televizuni nu mai înțelegeam dacă e bine sau e rău. După care am citit la dumneavoastră că l-am criticat pe Șova. Deci, dați-mi voie să vorbesc cu… Fiecare înțelege exact invers decât vorbim”, a spus Ponta.

El a arătat că va vorbi marți cu Fenechiu în ședința de Guvern.

„Cum să nu vorbesc? Mâine am ședință de Guvern.Ordonanța se aplică. De șase ori salariul mediu e decizia Guvernului. Tot ce este în plus este pe bază de performanță”, a adăugat Ponta.

În condițiile în care jurnaliștii au insistat, Ponta a replicat: „Hai, măi, mă lăsați cu Fenechiu, că…”.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, susținută la Iași, că în trei luni, noul director general al CFR Marfă a reușit să încheie contracte în valoare de 90 de milioane de lei, considerând că salariul acestuia, de aproximativ 9.000 de euro pe lună, este corect.

„E posibil ca salariul să fie foarte mare pentru un director și mic pentru un alt director, de la aceeași instituție. Depinde ce face acel om acolo. Nu vreau să vă dau exemplul de la CFR Infrastructură, pentru că actualul director abia săptămâna trecută și-a negociat salariul. Însă directorul de la CFR Marfă, de când a venit, a reușit să aducă contracte de 90 milioane de lei, în trei luni. Pentru un astfel de om, comparându-l cu cel de dinainte, care în decurs de patru ani nu a reușit să aducă măcar un contract pentru CFR, eu consider că salariul de 9.000 de euro este corect”, a afirmat Relu Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a precizat că „degeaba” se umblă cu „populismele astea”, în sensul de a le da acestor oameni „3.000 de lei pe lună, că un medic are doar 2.000”.

„Suntem obligați să dăm salarii bune, altfel niciodată nu vom avea performanță”, a spus Fenechiu.

El a adăugat că salariul nu este o unitate despre care să spui că e mare sau mică.

„E nevoie de salarii mari pentru a aduce oameni competenți. Chiar cred că la unitățile din autoritatea Ministerului Transporturilor, la ora actuală, cea mai mare parte sunt oameni competenți. Important este să nu vină pe salarii de 8-9.000 de euro pe lună niște politruci. Când mă refer la politruci, nu mă refer neapărat la oameni angajați politic, ci la oameni care vin din politică și care nu au nici o legătură cu managementul”, a mai afirmat Relu Fenechiu.

Guvernul a transmis miercuri un tabel în care în dreptul managerilor din companiile de stat sunt prezentate, fără explicații suplimentare, ci doar cu precizarea că este lista indemnizațiilor la care făcuse referire premierul Ponta la începutul ședinței de guvern, indemnizații lunare cuprinse între 11.250 lei și 66.642 lei, iar pentru membrii consiliilor de administrație sunt indicate indemnizații între 132 lei și 33.000 lei, cu mari alocații la Transgaz, Imprimerie, CN Uraniu, CE Oltenia, Electrica, Cuprumin, Romatsa, Tarom, CFR.

Potrrivit datelor prezentate, cel mai mare nivel lunar al indemnizației de manager este prezentat la CN Căi Ferate CFR SA, de 14.583 euro, și la Poșta Română, de aproximativ 14.280 euro.

Mai sunt prezentate indemnizații de manager de peste 11.000 euro în cazul Electrica, la circa 10.000 euro la Nuclearelectrica, Cuprumin, Tarom și Romatsa, la 9.500 euro în cazul CFR Marfă și 9.100 euro pentru CFR Călători, la peste 8.500 euro în cazul CN Imprimeria Română sau Electrrica Furnizare și la peste 7.500 euro în cazul Administraței Porturilor Maritime Constanța.