Prima pagină » Economic » Ponta, despre lipsa unui acord CE la preț gaz: Guvernul respectă în primul rând decizia Parlamentului

Ponta, despre lipsa unui acord CE la preț gaz: Guvernul respectă în primul rând decizia Parlamentului

Ponta, despre lipsa unui acord CE la preț gaz: Guvernul respectă în primul rând decizia Parlamentului
Ponta, despre lipsa unui acord CE la preț gaz: Guvernul respectă în primul rând decizia Parlamentului

El a răspuns astfel întrebat de jurnaliști cum comentează o scrisoare prin care Comisia Europeană transmite că nu ar fi de acord cu prelungirea calendarului de liberalizare a prețului la gaze, în condițiile în care ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ar fi asigurat că există acest acord.

„Guvernul României în primul rând respectă legile adoptate de Parlamentul României și în al doilea rând avem o relație de colaborare cu Comisia Europeană, în așa fel încât România să-și îndeplinească obligațiile, dar să țină cont și de interesul consumatorilor casnici”, a spus Ponta, fără alte comentarii.

Calendarul de liberalizare presupune creșteri trimestriale ale prețului gazelor din producția internă.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani și jumătate a calendarului de liberalizare a prețului gazelor pentru populație, precum și menținerea, până cel puțin la 1 iulie 2016, a prețului actual al gazelor produse intern.

Potrivit unor declarații anterioare ale ministrului pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ultima discuție de la Comisia Europeană a avut un rezultat bun, chiar dacă nu s-a ajuns încă la o concluzie, adăugând că în cele din urmă România ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiție pentru a-și apăra poziția.

În luna septembrie, Nicolescu a declarat că Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea prețului gazelor naturale produse în România și destinate consumului populației și va prelungi cu cel puțin doi ani și jumătate dereglementarea pieței gazelor pentru companii.

Miercuri, Departamentul pentru Energie a transmis că prețul gazelor naturale produse în România și consumate de populație nu va crește până la 1 iulie 2015, iar Guvernul și Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) vor elabora un nou grafic de dereglementare a pieței de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.

În presă a fost citată o scrisoare transmisă ministrului delegat pentru Energie de către noii comisarii europeni pentru Afaceri economice și pentru Combaterea schimbărilor climatice și energie, la finele lunii noiembrie, care nu conține o aprobare fermă pentru prelungirea calendarului de liberalizare gaze pentru consumatorii casnici, ci este precizat că România trebuie să-și respecte angajamentele anterioare.

Camera Deputaților a modificat, miercuri, Ordonanța de Urgență 35/2014, prin care centralele de cogenerare să beneficieze de același tratament cu centralele de apartament, deputatul PSD Iulian Iancu susținând că, astfel nu vor crește din 2015 prețurile la energie termică pentru consumatorii casnici.

Ministrul pentru Energie Răzvan Nicolescu și deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Servicii și Industrie din Camera Deputaților, au avut, în plenul Camerei, un schimb de replici pe tema prețului gazelor naturale și al energiei termice.

Nicolescu i-a spus lui Iancu că nu s-a pus niciodată problema creșterii prețului energiei termice în 2015, la care Iancu i-a replicat spus că este o „intervenție mincinoasă care sfidează Parlamentul”.

Citește și