„Dacă am lansat Programul «Prima Mașină», îmi doresc foarte mult ca mai multe familii de tineri să poată să-și cumpere mașină. Nu am voie să pun restricții, dar am voie să spun că îmi doresc să-și cumpere o mașină fabricată în România. E o dorință, nu e o obligație. Dacă tot mă duc în vizită la Dacia, și mă duc cu o Dacia, nu cu o mașină germană, dacă tot mă duc în vizită la Ford la Craiova, tot cu o mașină românească, mi-aș dori ca tinerii care își cumpără prima mașină cu programul să-și cumpere o mașină fabricată în România, de români, cu materiale cât mai multe românești și apoi să vină la centrele RAR, să nu trebuiască să stea la cozi, să piardă timp și nervi și să își obțină documentele cât mai repede posibil”, a spus Victor Ponta.
Premierul a felicitat constructorul noului sediu al RAR Bistrița pentru că a finalizat lucrările în timp record, înainte de termenul de predare fixat prin contract.
„Mă bucur să văd că, atunci când există firme și constructori serioși, s-a putut începe în acest an (lucrarea – n.r.) și se termină în acest an. Și noi plătim tot în acest an, nu rămânem cu datorii la cei care își fac treaba. Am un mesaj pentru toată lumea, fie că vorbim de proiecte mari, fie de proiecte mai mici: cine muncește, face treabă, ne dă factura și decontăm. Să decontăm lucruri care nu s-au făcut nu vom face niciodată”, a declarat Victor Ponta.
Lucrările de amenajare a noului sediu RAR Bistrița de la ieșire din cartierul bistrițean Viișoara, în vecinătatea DN 17, au fost executate de firma Frasinul, iar valoarea totală a investiției se ridică la aproape 7 milioane de lei.
Guvernul vrea să lanseze din noiembrie programul „Prima Mașină”, prin care își propune să sprijine achiziția de autoturisme noi cu credite bancare garantate de stat, și estimează că proiectul va genera vânzarea a 20.000 de unități anual.
„În primul rând dorim să sprijinim achiziția de mașini noi de către tineri prin credite bancare garantate de stat, în al doilea rând să stimulăm achiziția de autoturisme noi mai sigure și mai puțin poluante și, în al treilea rând, să încercăm să dezvoltăm cât mai mult producția locală de autoturisme cu multiple efecte pe industria orizontală”, declara, luni, ministrul Economiei, Constantin Niță, într-o conferință organizată pentru prezentarea oficială a programului.
Programul este destinat în principal tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care vor avea prioritate, dar și altor categorii de vârstă, și vizează emiterea de garanții de stat pentru creditele contractate de beneficiari în vederea achiziției de autoturisme noi.
Garanția statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat în cadrul programului, diferența de ccolateral fiind reprezentantă de autoturismul achiziționat.
Valoarea creditului va fi de maxim 50.000 de lei plus TVA, la care se adaugă costul poliței CASCO pentru primul an.
Avansul minim solicitat de bănci beneficiarului va fi între 5% și 10% din valoarea creditului, iar costul total al finanțărilor garantate de stat nu va depăși ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3%.
Durata maximă a perioadei de creditare va fi de 84 de luni.
Autoritățile estimează că prin acest program vor fi vândute 2.500-3.000 de mașini până la finele acestui an, respectiv 20.000 de unități noi anual.