Ponta după datele Statisticii privind PIB: Cei care văd dezastre peste tot fac propagandă
„Vești foarte bune de la ‪INS‬! În trimestrul I din 2015 avem creștere economică de 4,3% față de același trimestru din 2014 (serie brută), un ‪PIB‬ cu 1,5% mai mare față de trimestrul precedent! Din nou, o confirmare că avem printre cele mai bune rezultate din ‪UE‬! Cei care văd «dezastre» peste tot nu fac decât propagandă – datele reale ne arată că economia se dezvoltă în mod susținut și ne îndreptăm spre o creștere record anul acesta! Ceea ce demonstrează că toate măsurile pe care le luăm sunt sustenabile!”, scrie Ponta pe Facebook.
Institutul Național de Statistică a revizuit în minus cu 0,1 puncte procentuale creșterea economică înregistrată în primul trimestru, de la 1,6% la 1,5% față de ultimul trimestru al anului trecut și de la 4,2% la 4,1% comparativ cu primul trimestru din 2014, în funcție de datele ajustate sezonier.
Astfel, PIB estimat pentru primul trimestru a urcat cu 1,04 miliarde lei, la 175,89 miliarde lei prețuri curente, în funcție de datele ajustate sezonier. Totuși, creșterea în termeni reali a fost cu 1,5% față de trimestrul IV al anului trecut și cu 4,1% față de primul trimestru din 2014, se arată într-un comunicat al INS.
La estimarea precedentă a INS, PIB-ul se cifra la 174,85 miliarde lei prețuri curente, în creștere cu 1,6% față de T4 din 2014 și cu 4,2% față de T1 anul trecut.
Ca serie brută, PIB estimat pentru primul trimestru a fost majorat cu 909 milioane lei, de la circa 139,27 miliarde lei la aproape 140,18 miliarde lei, avansul în termeni reali menținându-se la 4,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Comparativ cu estimarea anterioară, dinamica PIB a rămas nemodificată, iar dinamica valorii adăugate brute totale s-a redus cu 0,2 puncte procentuale, diminuându-și contribuția la creșterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul și contribuția impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,5 puncte, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.
Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în informații și comunicații (-0,9 puncte) și în activități de spectacole, culturale și recreative, reparații de produse de uz casnic și alte servicii (-0,9 puncte).
Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consumul final individual și colectiv al administrațiilor publice, de la -0,2% la +0,4%, ca urmare a creșterii volumului lor de activitate (consumul individual de la 98,6% la 102,1%, iar consumul colectiv de la 99,4% la 103,0%).
„Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial pentru perioadele anterioare nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2015 față de varianta provizorie (1), publicată în Comunicatul de presă nr. 137 din 5 iunie 2015 fiind nesemnificativă”, se spune în comunicat.
Bugetul pentru anul în curs a fost fundamentat luând în calcul o creștere a PIB de 2,5%. Cea mai recentă estimare a Comisiei Naționale de Prognoză, datând din luna mai, ia în calcul un avans de 3,3%.