Guvernul va decide, miercuri, înființarea centrelor regionale ale ANAF, iar restructurarea instituției va fi încheiată până la 1 septembrie, a anunțat premierul Victor Ponta, care a adăugat că angajații instituției trebuie să fie activi la încasat taxe și impozite, nu „la ținut de propriile scaune”, scrie Mediafax.
„Astăzi închidem și discuția cu ANAF-ul, cu centrele regionale. Am văzut multe emoții. Aș vrea să-i văd pe funcționarii de la administrație la fel de activi și când se pune problema de încasat veniturile statului. Când e vorba de scaunele lor, văd că sunt foarte activi și țin foarte mult. Eu vreau să-i văd când încasează taxele și impozitele, că au stat prost în prima jumătate a anului cu munca. Au stat bine cu împărțitul scaunelor și al posturilor și astăzi luăm decizia”, a spus Ponta, la începutul ședinței de Guvern.
Prim-ministrul a precizat că și Direcția Antifraudă a ANAF va trebui să devină efectivă o dată cu restructurarea instituției.
Angajații Direcției Finanțelor Publice Timiș au declanșat, luni dimineață, un protest spontan, în fața sediului instituției, nemulțumiți de intenția mutării Finanțelor la Deva, în urma regionalizării. Marți, ei au continuat protestul, ghișeele fiind închise pentru public, însă miercuri acestea au fost redeschise, angajații purtând totuși banderole albe pe brațe, în semn de protest.
Primarul din Timișoara, Nicolae Robu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că vicepremierul Daniel Chițoiu i-a comunicat telefonic că sediul Direcției Generale a Finanțelor Publice pentru Regiunea Vest va fi la Timișoara.
Guvernul a avizat, la sfârșitul lunii iunie, reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și a decis înființarea Direcției Antifraudă, care va funcționa inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penală.
ANAF este astfel reorganizată ca urmare a fuziunii prin absorbție și preluarea activității Autorității Naționale a Vămilor și Gărzii Financiare.
În primăvara acestui an, premierul a anunțat că Agenția Națională de Administrare Fiscală, Garda Financiară și Direcția de Control Vamal vor fi reorganizate într-o Direcție Antifraudă, care se va ocupa țintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe și alte produse, nu de „buticul din colț”.
El a arătat că dorește ca noua Direcție Antifraudă să lucreze ca un „DNA al Fiscului” și să aibă inclusiv competențe de cercetare penală, sub îndrumarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT).
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internațional ca numărul actual de 221 unităti fiscale ale ANAF să fie reorganizate în opt direcții regionale până la jumătatea acestui an și în doar 47 de unități fiscale locale, până în 2015.