Ponta, la butonul bursei din Londra pentru listarea Romgaz: „Sper să nu fim puși să plătim despăgubiri, deși sunt obișnuit”
Prezent la deschiderea Bursei din Londra, la începerea tranzacțiilor cu acțiunile Romgaz vândute sub formă de certificate de depozit (GDR), premierul Victor Ponta a susținut că dorește ca în 2014 Hidroelectrica și Electrica să fie listate pe același model.
„Așteptăm să venim anul viitor cu Hidroelectrica, cu Electrica. Sper că acesta va fi un mesaj important pentru investitorii străini”, a spus Ponta, declarându-se „satisfăcut” pentru că „e prima dată când o companie de stat este listată într-o procedură internațională”.
În fața butonului care deschide simbolic tranzacțiile pe bursa, Ponta a glumit spunând că speră „să nu fim puși să plătim despăgubiri”. „Sper că am reușit să deschid bursa la 8 fix. Altfel vom fi puși să plătim despăgubiri. Sper să nu se întâmple, dar sunt obișnuit cu lucrul acesta de aceea am vrut să mă asigur”, i-a spus el lui Xavier Rolet, CEO London Stock Exchange.
Foto: Guvernul României
Data de 12 noiembrie a fost anunțată pentru listarea Romgaz atât pe bursa din București, cât și pe cea de la Londra, încă de la lansarea ofertei publice prin care statul a vândut 15% din acțiunile producătorului de gaze naturale.
Statul român a vândut 15% din acțiunile Romgaz prin oferta inițială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro). Majoritatea titlurilor au fost vândute la prețul de 30 lei/acțiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acțiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei și, respectiv, la 29,1 lei.
Investitorii au cumpărat 36% din acțiunile Romgaz sub formă de certificate de depozit, care vor fi listate la bursa de la Londra, restul de 64% fiind achiziționate direct ca acțiuni care vor fi tranzacționate la bursa de la București, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul pentru Energie.
Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 miliarde euro, dintre care 204 investitori instituționali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 investitori de retail au subscris peste 1,1 miliarde euro.
Tranșa micilor investitori a fost suprasubscrisă de 17,7 ori, iar cel mai mare ordin plasat pe acest segment a fost de 249 milioane lei (aproape 90% din tranșă).
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a preluat 1,9% din acțiunile Romgaz în cadrul ofertei publice inițiale, reprezentând aproximativ 13% din pachetul scos la vânzare de stat, pentru echivalentul în lei a 50 milioane euro (aproximativ 225,5 milioane lei).