Prima pagină » Economic » Ponta: Plățile pentru imobile naționalizate trebuie eșalonate pe un termen important de ani

Ponta: Plățile pentru imobile naționalizate trebuie eșalonate pe un termen important de ani

Ponta: Plățile pentru imobile naționalizate trebuie eșalonate pe un termen important de ani
Plafonarea la 15% a despăgubirilor pentru case naționalizate, propusă de Guvernul Ungureanu, nu este o soluție sustenabilă deoarece creează o discriminare clară, dar singura soluție este de eșalonare a plăților "pe un termen important de ani" și de reverificare a multor dosare, spune premierul Ponta

Plafonarea la 15% a despăgubirilor pentru case naționalizate, propusă de Guvernul Ungureanu, nu este o soluție sustenabilă deoarece creează o discriminare clară, dar singura soluție este de eșalonare a plăților „pe un termen important de ani” și de reverificare a multor dosare, spune premierul Ponta.

„Ar fi o discriminare clară între cei care au primit 100% până acum și cei care «domne”, uite astăzi vă dăm doar 15%». Deci, aia nu era o soluție care se putea susține. Pe de altă parte – am spus-o tot timpul în campanie, nu o spun doar după campanie – să afirm că putem da anul acest 8 miliarde de euro ar fi fost o mare minciună și o aberație. Nu se poate pune problema decât de eșalonare pe un termen important de ani și reverificare a multora dintre dosare, pentru că s-au făcut abuzuri și afaceri”, a spus Ponta la RTV.

El a susținut că România a plătit deja 4 miliarde euro pentru imobile naționalizate.

Premierul a amintit în acest context că autoritățile au transferat către Fondul Proprietatea, administrat privat, câte 20% din acțiuni la mai multe companii de stat de importantă strategică și a arătat astfel că, în opinia sa, Legea 247/2005, în baza căruia a fost efectuat acest transfer, a fost „cel mai mare rău care puteam să-l facem României”, dar care nu mai poate fi soluționat decât printr-o soluție inteligentă de aplicare.

În primăvara acestui an, Guvernul Ungureanu a anunțat că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului despăgubirile care vor fi plătite de stat foștilor proprietari pentru proprietățile naționalizate și să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata urma să fie efectuată eșalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere și stabilit la maximum 90 zile.

Varianta a fost avansată în contextul în care Guvernul a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să modifice Legea proprietăților naționalizate, prin stabilirea unui nou sistem de plată a despăgubirilor pentru aceste proprietăți.

Ministrul Finanțelor de atunci, Bogdan Drăgoi, a declarat agenției MEDIAFAX că plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietățile naționalizate de comuniști ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

Ulterior însă, Guvernul a solicitat Curții Europene a Drepturilor Omului o amânare a termenului în care trebuie să modifice Legea proprietăților naționalizate, interval în care să analizeze toate soluțiile posibile de rezolvare a problemei, iar CEDO a acceptat în luna iunie, când la guvernare se afla deja Cabinetul Ponta, prelungirea cu nouă luni a acestui termen, până aproape de începutul lunii aprilie 2013.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat, în luna mai, că nu ia în calcul varianta plafonării la 15% a despăgubirilor pentru casele naționalizate și că trebuie găsită, în acest caz, soluția constituțională, echitabilă, pentru restituirea în primul rând în natură a proprietăților, acolo unde este posibil.

Citește și