Ponta: Problema fondurilor UE este din 2009-2011, când Băsescu a ținut în brațe miniștri incompetenți

Publicat: 24 07. 2012, 17:43
Actualizat: 24 07. 2012, 17:43

Președintele suspendat Traian Băsescu are dreptate să se declare îngrijorat de situația fondurilor UE rezervate României, dar cu amendamentul că problemele existente datează din perioada 2009-2011, când chiar el i-a ținut în brațe pe miniștrii incompetenți, a declarat premierul Victor Ponta.

„Avem probleme grave din 2009-2011, când miniștrii domniei sale au lăsat toate aceste fonduri de izbeliște. Are dreptate, dar între 2009-2011 i-a ținut în brațe pe toți miniștrii ăștia incompetenți și corupți și acum vine și constată că avem probleme. Normal că avem probleme, pentru că el i-a ținut în brațe. Auditurile Comisiei Europene se fac pe anii trecuți și sunt proaste, iar Băsescu, cel care i-a ținut în brațe pe Lăzăroiu, pe Sulfina Barbu, pe Botiș, este la fel de vinovat ca și ei dacă vom pierde vreun euro. Dacă a spus lucrul ăsta ca o autocritică, ar fi bine, dar din câte îl cunosc, nu cred că este în stare”, a spus Ponta.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, marți, într-o emisiune la Money Channel, că în luna august România nu va primi „niciun euro” din fondurile europene, susținând că „neoficial” plățile sunt suspendate din cauza problemelor legale de verificarea proiectelor și procedurilor.

Băsescu a susținut că „bătălia politică antinațională” a USL ar fi dus la încetarea plăților pe fondurile europene.

România nu mai trimite către Comisia Europeană cereri de rambursare pentru patru programe operaționale începând cu 1 iulie și până la o dată care urmează să fie decisă, interval în care Executivul comunitar va analiza dacă autoritățile române au respectat condițiile asumate la finele anului trecut.

Cele patru programe operaționale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport și de competitivitate.

În decembrie 2011, Comisia Europeană (CE) a permis reluarea plăților către România pentru aceste patru programe, dar cu condiția ca autoritățile de la București să îndeplinească până la sfârșitul lunii iunie 2012 o serie de cerințe legate de organizarea internă a autorităților de management și de achizițiile publice.