Prima pagină » Economic » Ponta: România ar putea încheia un nou tip de acord cu FMI, urmând modelul Poloniei

Ponta: România ar putea încheia un nou tip de acord cu FMI, urmând modelul Poloniei

Ponta: România ar putea încheia un nou tip de acord cu FMI, urmând modelul Poloniei
România ar putea încheia un nou tip de acord cu Fondul Monetar Internațional după expirarea actualului program, urmând modelul Poloniei, a declarat premierul Victor Ponta.

„Dacă vom încheia acordul cu succes, și eu cred că îl vom încheia, nu vom mai avea nevoie de un nou acord de tip preventiv. Poate vom putea discuta un alt tip de înțelegere. Cred că sunt mai multe feluri de acorduri cu FMI, de exemplu cum e cel al Poloniei”, a spus miercuri Ponta, citat de Reuters.

România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie a anului viitor și pe care autoritățile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înțelegerii este de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare și de a ajuta la reducerea costurilor de finanțare.

Acordul, care este însoțit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie anul trecut, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaționali din 2009.

Delegații ale FMI și UE sunt așteptate în București în ianuarie pentru cea de a treia evaluare a acordului stand-by. Reprezentanții FMI au amânat anul acesta de două ori prezentarea unui raport de evaluare privind evoluția României în cadrul programului, prima dată din cauza unei neînțelegeri între guvern și FMI privind reducerea CAS, iar a doua oară în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie. În aceste condiții, programul s-a prelungit până în septembrie 2015, față de data inițială de încheiere, care era stabilită în luna martie a anului viitor.

O misiune tehnică a creditorilor internaționali a fost prezentă în România între 2-10 decembrie, însă exclusiv pentru discuții privind bugetul pe 2015.

Încheierea unei noi înțelegeri cu FMI ar putea ajuta la atenuarea sentimentului de îngrijorare în rândul investitorilor, care se tem că progresele economice și financiare înregistrate de România în ultimii ani vor fi inversate odată ce țara nu va mai beneficia de sprijinul instituțiilor financiare.

Noul acord ar putea lua forma unei linii de credit flexibile, de tipul celei acordate Poloniei, care este accesată doar în cazuri extreme și care presupune termeni mai puțin rigizi decât cei incluși în acordurile încheiate cu România, inclusiv raportat la frecvența misiunilor de evaluare, care ar urma să se desfășoare odată la șase luni, față de trei luni în prezent.

Polonia a încheiat un acord de credit flexibil (LCM) cu FMI în 2009, în valoare de 33,8 miliarde de euro, din care nu a atras fonduri și pe care l-a reînnoit în ianuarie 2013.

Citește și