Ponta spune că ratele reduse sunt din iulie, iar „Petrescu, săraca” a fost greșit înțeleasă
El a făcut referire și la modul în care a fost prezentată în presă declarația ministrului Finanțelor privind fondurile pentru pensii-salarii și acciza la carburant, spunând că Ioana Petrescu se confruntă în sfârșit cu „cum se interpretează la noi”.
„Dacă citiți ce a zis, a zis foarte bine. Eu știu ce a fost întrebată, dumneavoastră nu puteți pune pe titlul ăla mare, galben, de la TV, tot ce a zis ministrul, ca să înțelegeți exact ce a zis. Ideea e evident că avem bani de pensii și salarii, dar orice schimbare a bugetului în sens negativ trebuie acopertită de undeva”, a spus Ponta.
Premierul a explicat și la ce anume s-a referit ministrul Finanțelor în cazul înjumătățirii ratelor bancare, spunând că presa iarăși nu vrea să urmărească atent, după ce jurnaliștii l-au întrebat cum comentează dacă înjumătățirea ratelor rămâne pentru 2015-2016, în niciun caz pentru acest an, așa cum s-a înțeles din declarația ministrului.
„Este pentru acest an, de la 1 iulie. Iarăși nu vreți să urmăriți, Ministrul Finanțelor a explicat un lucru care este atât de tehnic încât nu încape (în titlul știrilor – n.r.). De la 1 iulie se poate aplica acea înjumătățire a ratei pe o perioadă de doi ani, creditul fiscal intră în vigoare din 2016, după doi ani, asta încerca să vă spună ministrul, dar nu are cum să vă spună în cuvinte foarte simple lucruri complicate. Încearcă și ea, săraca, ce să facem…eu sunt traducătorul”, a spus Ponta.
Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a fost citat, marți, la Adevărul, afirmând că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populației, cunoscută ca electorată, va suferi modificări de calcul față de formula ministrului Bugerului, Liviu Voinea, și va intra în vigoare începând cu anul 2016.
„Se va aplica, dar vreau să o supun dezbaterii atât cu băncile, cât și cu mediul academic. Noul plan este să ajutăm pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care să identifice orice posibilă problemă. Dacă sunt persoane cu venituri mici, e bine să fie ajutați înainte ca acest împrumut să de devină neperformant. Trebuie să fie mai puțin birocratică. Am mai schimbat formula domnului Voinea”, a fost citatul prezentat al ministrului.
În luna februarie, premierul Victor Ponta a anunțat, la finalul discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional, că Guvernul va aplica un program de stimulare a consumului, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeșalonare.
Guvernul estimează că această schemă de reduceri fiscale pentru populația cu venituri sub medie și credite bancare ar putea duce la reeșalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, iar băncile ar putea reduce ratele la credite cu până la 4 miliarde de lei în 2014.
Agenția MEDIAFAX anunțase, la 24 ianuarie, că Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obțin de la bancă restructurarea creditelor, dar numai în condiții stabilite de stat, cu prelungirea scadenței până la doi ani.