Prima pagină » Economic » Ponta spune că TVA ar trebui redusă treptat, astfel încât în 2016 să ajungă „înapoi la 20%”

Ponta spune că TVA ar trebui redusă treptat, astfel încât în 2016 să ajungă „înapoi la 20%”

Ponta spune că TVA ar trebui redusă treptat, astfel încât în 2016 să ajungă
Nivelul taxei pe valoarea adăugată ar trebui redus treptat, pe măsură ce scăderea este sustenabilă din punct de vedere bugetar, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%", a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

Nivelul taxei pe valoarea adăugată ar trebui redus treptat, pe măsură ce scăderea este sustenabilă din punct de vedere bugetar, astfel încât în 2016 să ajungă „înapoi la 20%”, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

Întrebat de jurnaliști cum comentează estimarea Fondului Monetar Internațional conform căruia o majorare cu un punct procentual a taxei pe valoarea adăugată ar aduce mai mulți bani la buget

„Părerea mea și a economiștilor este că una dintre marile lovituri pe care le-a primit economia românească a fost creșterea TVA cu cinci puncte procentuale într-o săptămână, când s-a dat decizia și a și crescut, așa încât nu cred că mai trebuie să creștem TVA, ci dimpotrivă, în mod treptat și pe măsură ce este sustenabil din punct de vedere bugetar, trebuie să ajungem în 2016 înapoi la 20% TVA”, a spus Ponta.

El a arătat că TVA este o resursă importantă și stabilă pentru buget, dar este o taxă „împărțită incorect”, deoarece afectează în egală măsură atât persoanele cu venituri mari, cât și pe cele cu venituri reduse, având un impact în special asupra persoanelor cu venituri medii și mici, care reprezintă 90% din populația României.

Potrivit unui raport publicat marți de FMI, România ar trebui să crească baza de contributori și nivelul ratelor, iar în lipsa unor reforme substanțiale chiar să opereze majorări ale cotei unice sau TVA, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de sănătate în următoarele decenii.

Creșterea TVA cu un punct procentual ar aduce în plus la buget aproximativ 2 miliarde de lei anual. Experții FMI notează însă că nivelul TVA din România este aproape de pragul maxim din UE, ceea ce sugerează că o astfel de măsură nu este operabilă.

La sfârșitul lunii iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, creșterea fiind aplicată începând cu luna iulie a aceluiași an.

În Uniunea Europeană, doar Ungaria, Suedia și Danemarca au cota TVA peste nivelul din România. Anul trecut, încasările din TVA au reprezentat 23,3% din veniturile bugetului general consolidat.

Citește și