Ponta: Vrem un acord rapid la Rompetrol; dacă decide instanța, pot apărea și alte repercusiuni

Publicat: 13 02. 2013, 19:55
Actualizat: 29 03. 2019, 16:04

Guvernul continuă negocierile pentru vânzarea acțiunilor Rompetrol și speră să ajungă la o înțelegere până luni, când este stabilit un nou termen în procesul pe această temă, iar în lipsa unui acord va decide instanța, ceea ce însă ar putea genera „și alte repercusiuni’, a declarat premierul Ponta.

„Este un proces pe rol, pentru că oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabilă de autoritățile române. Suntem în negocieri, dacă ajungem până luni la o înțelegere, cu atât mai bine. Dacă nu, luni va decide instanța, însă după aceea, în funcție de decizia instanței, pot apărea și alte repercusiuni. Eu personal am încurajat negocierile și sper că putem să ajungem la un acord benefic atât pentru statul român, cât și pentru cei de la Rompetrol. Până la urmă, statul român are de câștigat niște bani pentru creanță, la care se adaugă investiții pe care Rompetrolul să le facă și locurile de muncă ale celor care depind de Rompetrol. Este un pachet întreg pe care îl negociem și este mai bine să îl negociem, sper să ajungem la un acord înainte de a decide judecătorul”, a spus Ponta.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanță privind transformarea în obligațiuni cu o maturitate de șapte ani a restanțelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi și penalități.

Scadența răscumpărării obligațiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligațiuni în valoare de doar 71 milioane dolari și a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari

În prezent, Rompetrol Rafinare este controlată de grupul Rompetrol, deținut de KazMunaiGaz din Kazahstan, Ministerul Economiei având 44,69% din acțiuni.

Statul român a reintrat în acționariatul Rompetrol Rafinare în iulie 2011, după ce KazMunaiGaz a convertit în acțiuni 20,6 milioane de obligațiuni nerăscumpărate.

Un document oficial prezentat la finele anului trecut de MEDIAFAX relevă că Guvernul mizează încă să încaseze în acest an 704 milioane lei (160 milioane euro) din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol.

Miercuri, acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au înregistrat pe Bursă o nouă zi în creștere semnificativă, cu 6,22%, la 0,0581 lei.

Brokerii spun că cel mai probabil evoluția acțiunilor Rompetrol Rafinare continuă să fie determinată de un interviu acordat Bloomberg săptămâna trecută de către vicepreședintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus că Rompetrol Group vrea să răscumpere acțiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligațiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putință în contextul stabilității politice din România.