Prima pagină » Economic » Povestea antreprenorului numit „Mark Zuckerberg al Rusiei”. La 33 de ani este miliardar și sfidează serviciile secrete de la Kremlin

Povestea antreprenorului numit „Mark Zuckerberg al Rusiei”. La 33 de ani este miliardar și sfidează serviciile secrete de la Kremlin

Povestea antreprenorului numit „Mark Zuckerberg al Rusiei
Detalii pe Gândul.

Pavel Valerievici Durov s-a născut pe 10 octombrie 1984 la Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), ca fiu al doctorului în filologie Valery Semenovich Durov și al Albinei Durova. Fratele său este programatorul și matematicianul Nikolai Durov.

Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în Italia, la Torino, unde era angajat tatăl său. După ce a studiat în Italia, în 2001 s-a întors în  Rusia, unde a frecventat cursurile Academiei din Sankt Petersburg. Cinci ani mai târziu, în 2006,  a absolvit facultatea de filologie a Universității de Stat din Sankt Petersburg.

În același an, la vârsta de 22 de ani, Durov a lansat, după modelul Facebook, rețeaua de socializare VKontakte (cunoscută ca VK), care avea să devină cea mai mare rețea de socializare rusească. Site-ul a fost lansat pe 10 octombrie 2016. |n ianuarie 2013, VK devenise cel mai accesat site din Rusia, cu 197 milioane de utilizatori înregistrați și cu o rată zilnică de aproximativ patru milioane de vizitatori.

Denumirea rețelei a venit din dorința fondatorului de a găsi un cuvânt care să acopere legăturile care se puteau crea între oameni, indiferent de grupul social din care făceau parte. Inspirat de sloganul postului de radio rusesc Vocea Moscovei – „în contact deplin cu informația”, Durov s-a gândit că cel mai potrivit nume este „contact”.

În 2011, Pavel Durov a fost implicat într-un conflict cu o echipă de poliție, după ce guvernul a cerut eliminarea conturilor VK ale unor politicieni din opoziție, după controversele apărute în alegerile parlamentare. Acesta nu avea să fie însă ultimul „meci” jucat cu autoritățile. |n data de 16 aprilie 2014, Durov a refuzat public să blocheze contul lui Alexei Navalny, un cunoscut critic al lui Vladimir Putin, și să dezvăluie informații private ale unor protestatari ucraineni, utilizatori ai rețelei VK, acțiuni pe care le considera ilegale.

CITEȘTE CONTINUAREA PE BUSINESS MAGAZIN

Citește și