Povestea lui Mihai, tânărul absolvent de ASE care a vrut să câștige „o mie de euro într-o oră” din listarea Facebook

Publicat: 30/05/2012, 09:00
Actualizat: 30/05/2012, 09:00

Listarea Facebook pe bursa americană Nasdaq este cea mai proastă ofertă publică inițială (IPO) de anvergură din ultimii 10 ani. Acțiunile cu indicativul FB au pierdut 13,1% din valoare în primele cinci ședințe de tranzacționare, față de o creștere de 45,4% în cazul acțiunilor Visa, în același interval de cinci zile de tranzacționare de la listarea pe piața bursieră, scrie Bloomberg.

Eșecul listării Facebook, care i-a făcut miliardari sau milionari pe șefii companiei și pe mulți dintre angajații ei, este acum subiectul unor investigații privind furnizarea de informații privilegiate anumitor investitori. Nici Senatul american nu a trecut cu vederea aceste acuzații și va alcătui o comisie specială care să ancheteze acest caz.

Comparație cu cele mai mari IPO-uri din ultimii 10 ani de pe piața americană. Facebook a avut cea mai proastă evoluție în primele cinci zile de tranzacționare

Acuzația adusă Facebook și băncilor de investiții care au intermediat listarea ei este că unii investitori mari, care au cumpărat pachete consistente de acțiuni, au fost avertizați de conducerea companiei de faptul că rezultatele financiare pe trimestrul al doilea vor fi mai slabe decât se estima oficial.

Investitorii care au beneficiat de aceste informații au vândut acțiuni peste cotația din deschidere, de 38 dolari pe acțiune, profitând de exuberanța primelor ore de la listare, în timp ce micii investitori au pierdut sute de milioane de dolari în total crezând că titlurile FB se vor aprecia peste nivelul din deschidere, când, de fapt, acum sunt mult sub el.

„Am vrut să fac 1.000 de euro într-o oră. Am fost lacom, poate, și neatent. Am pierdut”

Printre sutele de mii de astfel de investitori se numără și câteva sute, poate chiar o mie, de români, după cum susțin unele firme de brokeraj. Unul dintre ei a acceptat să povestească felul în care a ajuns să investească în gigantul IT dar și felul în care a ajuns să piardă salariul său pe aproape două luni mizând pe succesul Facebook pe bursa americană Nasdaq.

Gândul vă prezintă povestea lui Mihai, 26 de ani, care a vrut să facă „o mie de euro într-o oră” și a ajuns să piardă aproape 1.000 de euro în două zile. Ca sute de mii de alți investitori mici, poate, Mihai a încercat să facă profit de pe urma listării publice inițiale care se anunța a fi un succes izbitor.

„Am văzut ce era în piață. Am citit nu doar recomandările specialiștilor, ci și documentele Facebook pregătite în vederea listării. Nu am vrut să fiu acționar Facebook. Am vrut să fac 1.000 de euro într-o oră. Am fost lacom, poate, și neatent. Am pierdut”, povestește el pentru gândul.

Mihai, absolvent al Academiei de Științe Economice (ASE) din Capitală, nu a cumpărat, propriu-zis, acțiuni Facebook, ci a cumpărat contracte de tip CFD de la o firmă locală de brokeraj, respectiv contracte pentru diferența de preț, la care s-a aplicat și un efect de levier de 10, adică a putut cumpăra CFD-uri Facebook la 4,1 dolari pe acțiune, în loc să plătească 41 de dolari. În total a cumpărat 300 de acțiuni prin CFD, 50 la cotația de 43 dolari/acțiune, 50 la cotația de 41 de dolari și 200 la 38 dolari.
Contractele de tip CFD permit pariurile pe evoluția unor acțiuni fără a le deține efectiv. Cineva le vinde la un anumit preț cuiva și apoi, în funcție de evoluția cotațiilor, fie îi dă bani cumpărătorului, fie încasează bani de la el. Efectul de levier, de 10 în cazul de față, permite cumpărarea unui astfel de contract la a zecea parte din preț, pierderile fiind însă și ele multiplicate cu 10.

„Nu am putut cumpăra decât la 43 de dolari vineri, după listare, adică eu am plătit 4,3 dolari. După aia am văzut că scad. Am mai cumpărat la 41 gândindu-mă că, dacă revine la 43, tot pot să obțin ceva. Acțiunile au scăzut și mai mult și atunci am luat încă 200 când cotația era 38 de dolari pentru a acoperi primele două pierderi. Când am văzut luni ce se întâmplă, că se duc spre 30, am vândut tot”, își amintește el. „Nu credeam că pot scădea sub prețul inițial din IPO”, a subliniat el.

Evoluția acțiunilor Facebook de la IPO până vineri

Sursă: Nasdaq

De la capitalizarea inițială de 24 de miliarde de dolari, calculată la un preț de 38 de dolari pentru fiecare dintre cele aproape 636 de milioane de titluri, valoarea totală a acțiunilor Facebook a ajuns să fie de doar 20 de miliarde de dolari după primele cinci zile.

Per total, Mihai a pierdut în urma acestor tranzacții peste 4.000 de lei. Tranzacțiile și plățile au fost făcute printr-un cont de Forex pe care îl are la unul dintre cei mai mari brokeri din România, cont pe care, după cum recunoaște el, îl folosește pentru tranzacții foarte mici, o dată pe săptămână sau și mai rar, de cele mai multe ori pe evoluția cursului euro/dolar.

Mihai spune că, deși recunoaște că nimeni nu poate garanta un succes pe bursă, toate datele păreau să indice o ofertă publică inițială care să fie profitabilă, cel puțin în primele zile, pentru investitori.

„M-a sunat dealerul că în predeschidere acțiunile se vindeau și cu 70 de dolari. Ce era să înțeleg? Nu spun că e vina dealerului. E vina mea. Dar când toți analiștii și toate estimările sunt că se duce mult peste cotația de listare, de 38 de dolari mi s-a părut logic să încerc să câștig ceva, cât de puțin. Pe site-ul Nasadq, la pagina cu titlurile Facebook, există un buton cu sentimentul comunității, respectiv părerile brokerilor, specialiștilor dar și ale investitorilor de rând. 96% dintre ei erau respectiv se așteptau la creșteri consistente de preț”, povestește el.

La ora scrierii acestui material indicatorul „community sentiment” este tot pe „bullish”, însă la un nivel de doar 76%

Sursă: Nasdaq

„Dacă stai și te uiți, comparativ, îți poți da seama că față de listările Apple sau Google cifrele sunt mult mai proaste la Facebook. Așteptările erau însă foarte mari datorită numărului imens de clienți dar și al faptului că, din momentul în care reușește să vândă publicitate cu succes, veniturile și profiturile vor exploda”, spune Mihai, care recunoaște, deschis, că deși a văzut acele comparații, publicate, printre altele, de Reuters, FT și Bloomberg, nu s-a gândit inițial că ar putea pierde bani.

„Suma nu este foarte mare. Dar este o pierdere. Eu nu sunt investitor mare, de portofoliu. Nu îmi permit. Sunt pasionat de asta și încerc, când cred că se poate, să aduc un venit suplimentar, cât de mic, pe lângă salariu. Când s-a listat Transgaz, de exemplu, am cumpărat la 190 de lei pe acțiune, prețul inițial de listare, și am vândut după doar câteva zile la 370 de lei. Am făcut câteva mii de lei atunci „, explică el.

În final, Mihai spune că nu îi pare neapărat rău de bani, „sunt tânăr, pot munci, muncesc și fac alți bani”, cât de faptul că nu a reușit să fie mai isteț decât alți investitori. „Ar fi trebuit să îmi dau seama. Chiar dacă nu este o sumă mare, este o pierdere pe care puteam să o evit”, încheie el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
S-a dat lege obligatorie pentru casele și blocurile vechi. Iohannis a semnat joi, 4 iulie
Antonia a încins, din nou, internetul. Vedeta le-a sucit mințile fanilor
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Milioane de țânțari, eliberați în natură pentru a salva de la extincție păsări rare
×