Povestea lui Sanjay Mehrotra, indianul refuzat de SUA de trei ori care acum conduce o afacere de 18 miliarde de dolari

Publicat: 31/03/2015, 15:19

Dacă Sanjay Mehrotra nu l-ar fi ascultat pe tatăl său, cine știe încotro s-ar fi îndreptat, scrie Business Insider. „Am crescut în India, până la vârsta de 18 ani. Tata a vrut să mă trimită să studiez în SUA. Veneam dintr-o familie cu venituri modeste, dar aveam visuri mari! Am aplicat pentru viza de SUA imediat după ce am terminat liceul în India (11 ani). La acea vreme, aveai nevoie de 12 ani de liceu, pentru a ajunge la o facultate americană”, povestește antreprenorul Sanjay Mehrotra.

Tânărul Mehrotra nu a fost acceptat nicăieri și a ales să studieze la o universitate din India și să încerce în anul următor să ajungă în SUA. Apoi, norocul i-a surâs și a fost acceptat de UC Berkeley, deși nu împlinise vârsta de 18 ani.

foto: SanDisk

„Am mers la ambasada SUA, unde urma să obțin viza, dar am fost respins. Am încercat din nou, cu același rezultat. Tatăl meu m-a încurajat să nu renunț. Am fost respins de trei ori de consulatul SUA din New Delhi. Nu cunosc o persoană mai tenace decât tata. A sesizat cine este șeful la consulat. Pe hol, era o fotografie cu persoana respectivă și tata a așteptat până s-a întors, apoi l-a urmat până în birou. Consilierul nu a dorit să discute cu el, dar l-a ascultat. În cele 20 de minute de conversație, tata l-a impresionat pe șeful consulatului, explicându-i că sunt privat de o mare oportunitate”, povestește Sanjay Mehrotra. „La finalul celor 20 de minute, consilierul a zis că îmi va acorda viza. Am învățat de la tatăl meu că tenacitatea este calea spre succes”, explică Mehrotra.

Sanjay Mehrotra a studiat cibernetica și electrotehnica la Berkeley și a început să construiască cipuri electronice. În cele din urmă, a fost angajat de Intel, unde l-a întâlnit pe viitorul cofondator al SanDisk, Eli Harari. Din acel moment și până astăzi, Mehrotra a ajuns să dețină 70 de patente în arhitectura cipurilor și memoria calculatoarelor.

foto: SanDisk

Toți cei trei fondatori ai SanDisk erau IMIGRANȚI

Harari, cofondatorul de bază al SanDisk, era din Israel. El a condus compania până în 2010, când s-a retras și Mehrotra, care era directorul de operațiuni, a preluat întreaga conducere. Al treilea membru al echipei din spatele SanDisk, Jack Yuan, provenea din Taiwan. Acesta a stat alături de companiei din 1988, anul înființării, până în 2004, când s-a retras. SanDisk a fost listată la bursă în urmă cu fix 20 de ani.

În decursul a 26 de ani, compania a trecut prin momente bune și rele, în care angajamentul lui Sanjay Mehrotra și-a spus cuvântul.

foto: SanDisk

Vremuri grele, măsuri radicale

În 2008, când economia globală s-a prăbușit, SanDisk a început să aibă probleme. „Cererea consumatorilor începea să se schimbe și mi-am dat seama că nu este suficient să oferi produse mobile de stocare”, explică Sanjay.

În T4 2008, compania SanDisk a pierdut mulți bani și echipa a decis să investească într-un nou tip de memorie, flash memory pentru piața smartphone-urilor și companii. Acest lucru se întâmpla cu ani de zile înainte ca antreprenorii să ia în serios oportunitatea lansării de memorii pentru gadgeturi.

În noiembrie 2008, acțiunile SanDisk se tranzacționau la un preț situat sub 6 dolari. „Samsung a încercat să ne cumpere”, spune Sanjay, care a refuzat oferta. În 2011, la un an de la preluarea companiei, SanDisk și-a revenit și cumpărat compania producătoare de memorii flash Pliant Technology, cu 327 milioane de dolari. 2013 a fost un an al achizițiilor pentru SanDisk. În 2014, SanDisk a cumpărat compania Fusion-IO pentru 1,1 miliarde dolari, la care a fost angajat celebrul cofondator al Apple, Steve Wozniak.

Afacerea de un miliard de dolari

În prezent, SanDisk dorește să devină liderul incontestabil al pieței furnizoare de memorii de stocare. „În 2015, dorim să avem un venit de un miliard de dolari. Am început în 2011 și acum avem un business de un miliard de dolari”, spune antreprenorul originar din India.

Investitorii sunt la fel de încântați de evoluția celor de la SanDisk. Acțiunile companiei au atins anul trecut valoarea de 100 dolari/unitate și în prezent se află la 60 de dolari, un preț mulțumitor, ținând cont de condițiile pieței.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Israelul monitorizează o uriașă armată masată la graniță, care așteaptă ordinele Hezbollah
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
O femeie din Bacău și-a revenit inexplicabil din comă și a început să cânte. Cum...
România, lovită de sâmbătă de una din cele mai puternice furtuni. Trei judeţe, cele mai...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
A murit Maggie Smith, actrița cunoscută pentru rolurile din filmele „Harry Potter” și „Downton Abbey”....
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
S-a rupt coaliția. Lovitura dată Ciucă l-a năucit pe Ciolacu
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Tot mai mulți oameni folosesc ChatGPT, iar asta nu este neapărat de dorit