Miliardarul rus a apărut în peisajul de la Kremlin în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Vladimir Putin, fiind aproape necunoscut în cercurile de afaceri până la acea dată. Malofeev a reușit să câștige în scurt timp influență în rândul oficialilor de la Moscova, influență de care s-ar fi folosit pentru a scăpa din diferite situații.
Financial Times scrie că Malofeev s-a remarcat în ultimele luni drept un personaj-cheie pentru asigurarea colaborării dintre forțele pro-ruse din estul Ucrainei și establishment-ul politic de la Moscova. Rolul său în conflictul dintre liderii vestului care îl consideră pe Putin responsabil de punerea armelor în mâinile separatiștilor care au doborât cursa MH17 și ambițiile Rusiei, a devenit cu atât mai clar în această săptămână. Ministrul de Interne al Ucrainei a anunțat lansarea unei anchete penale. Malofeev este acuzat că ar fi finanțat „grupări armate ilegale”, devenind astfel un „sponsor al teroriștilor”.
Miliardarul rus spune că această anchetă este „ridicolă” și reprezintă o nouă încercare a SUA de a da vina pe Rusia pentru prăbușirea cursei MA, cu toate că responsabilitatea acestei tragerii ar reveni „Kievului sprijinit de America”.
Malofeev a recunoscut însă că la începutul anului a încercat să trimită 960.000 de dolari în Sevastopol „în scopuri umanitare”, însă tranzacția ar fi fost înghețată. Omul de afaceri insistă că fondurile erau destinate unor eforturi umanitare, dar și că îi sprijină în continuare pe refugiați.
„Nu trimit bani acolo. Trimit doar bunuri – apă, mâncare și medicamente – nimic ce poate fi folosit în scopuri militare”, a precizat el.
Legături cu liderii pro-ruși care au divizat Ucraina
În ciuda asigurărilor date, Malofeev se bucură de legături neobișnuit de strânse cu lideri politici și militari pro-ruși din estul Ucrainei, scrie Bloomberg, care îl compară pe Malofeev cu George Soros.
„Este util ca Soros în sensul că operează pe cont propriu. Este de folos autorităților din Rusia care nu doresc să-și asume responsabilitatea anumitor acțiuni”, este de părere Sergei Markov, consultant politic al echipei lui Putin.
Alexander Borodai, premierul auto-proclamat al Republicii Populare Donețk, a lucrat ca specialist în relații publice pentru afaceristul rus, înainte de a deveni consultant politic al noului prim-ministru din Crimeea, Sergei Askionov.
Askionov, cel care a organizat referendumul din Crimeea și a pavat astfel drumul către anexarea peninsulei, este de asemenea un apropiat al miliardarului. Cei doi s-ar fi întâlnit pentru prima dată în ianuarie, în Sevastopol, cel mai mare oraș din peninsula Crimeea și portul în care se află flota marină a Rusiei la Marea Neagră din 1783. Malofeev se afla acolo pentru a organiza pelerinajul unor relicve religioase din Grecia, pelerinaj finanțat de organizația sa caritabilă.
La acest eveniment l-ar fi cunoscut și pe Igor Girkin sau Strelkov, cel care conduce operațiunile militare ale separatiștilor din estul Ucrainei. Strelkov ar fi asigurat paza și siguranța la slujba religioasă la care ar fi participat 100.000 de persoane.
Întrebat ce părere are despre faptul că doi foști angajați controlează în prezent operațiunile militare și politice ale separatiștilor, Malofeev a precizat că se află în mijlocul mai multor cercuri patriotice.
„Persoanele adepte unor viziuni patritice și ortodoxe mă cunosc, iar uneori îi cunosc și eu pe ei”, a justificat el, adăugând că „poți găsi o legătură între mine și aproape orice activist ortodox. Asta nu înseamnă însă că le plătesc un salariu sau că suntem în aceleași afaceri”.
Malofeev: „Nu poți integra toată Ucraina Rusiei, estul poate”
Miliardarul rus își dorește cu tărie restabilirea gloriei fostului Imperiu rus, militând public în favoarea anexării estului Ucrainei. Malofeev „este adeptul propriei ideologii, patriot și crede în ideea unei Rusii Ortodoxe mărețe”, crede Alexei Makarkin, analist la Centrul de Politici Tehnologice. „Practic nu există nicio diferență între el și Streklov”, a adăugat analistul.
Întrebat dacă Putin ar trebui să anexeze și Ucraina, Malofeev le-a spus jurnaliștilor străini că „nu poți integra toată Ucraina Rusiei, estul poate”.
Despre Strelkov, un pasionat al repunerilor în scenă a bătăliilor din perioada țaristă, Malofeev crede că a demonstrat prin acțiunile sale din Ucraina că este „un adevărat erou”.
„Ucraina este o creație artificială pe ruinele Imperiului rus”, a explicat Malofeev. „Îmi pare rău pentru lipsa mea de corectitudine politică, dar Ucraina este parte din Rusia”, a mai comentat el.
În ceea ce privește ambiția sa politică, miliardarul spune că este mulțumit cu actuala sa poziție.
„Vreau Imperiul Rus înapoi. Nu vreau să fiu liderul său”, a preciza el.
De la un necunoscut la pionul cheie al președintelui Putin
Cândva relativ necunoscut în mediul de afaceri rus, Malofeev, un monarhist și creaționist convins, a devenit un personaj proeminent în cel de-al treilea mandat al lui Vladimir Putin, când președintele a început să încurajeze valori mai tradiționale.
El a reușit să pătrundă într-un grup de conservatori din care fac parte Vladimir Iakunin, șeful căii ferate din Rusia și un vechi aliat al lui Putin, și Igor Shchegolev, un coleg de universitate care a servit drept ministru al Telecomunicațiilor și care este acum unul dintre consilierii principali ai președintelui.
Cu toate că se opune politicilor de la Casa Albă, Malofeev recunoaște că are numeroase participații în SUA. Miliardarul rus spune că este convins că investițiile sale nu pot deveni obiectul unor sancțiuni deoarece sunt deținute prin intermediul unor fonduri.
Fluent în limba engleză, Malofeev a lucrat îndeaproape cu mai multe companii din vest, printre care asiguratorul francez Axa și fondul american Paul Capital. Omul de afaceri a fost acuzat de administrarea proastă de către Axa, cândva unul dintre cei mai mari investitori ai Marshall. Axa și-a retras plângerea după ce a fost plătită cu o sumă de bani care nu a fost făcută publică.
În prezent el își ocupă o mare parte din timp socializând cu liderii mișcării evanghelice din SUA și cu liderii ultra-naționaliști din Europa.
O publicația elvețiană a relatat recent despre participarea lui Malofeev la o conferință de extremă dreapta din Viena, eveniment la care au mai participat și liderul francez Marine Le Pen și austriacul Heinz-Christian Strache. Întâlnirea ar fi fost finanțată chiar de Malofeev.
„Ce ar trebui să spun? Nu sunt fascist? Nu mănânc bebeluși la micul dejun? Un creștin ortodox nu poate fi fascist. Rușii au suferit din cauza naziștilor mai mult decât orice alt popor din lume”, a comentat el, întrebat fiind de subiectele tratate la conferința de la Viena.
Afacerile miliardarului
Un fost asociat l-a descris pe Malofeev drept un „Rasputin modern”, altul drept un om de afaceri strălucit „care poată să vândă nisip cuiva din Sahara”.
El a lucrat pentru o perioadă ca avocat, iar în 2005 a înființat Marshall Capital Partners, un holding rusesc cu investiții într-o varietate de industrii, de la telecomunicații, media și tehnologie la imobiliare și agricultură.
Malofeev și-a vândut cel mai mare activ financiar, un pachet de 7,5% din acțiunile companiei de stat OAO Rostelecom, anul trecut, valoarea tranzacției fiind de 700 de milioane de dolari.
Miliardarul rus este renumit și pentru actele sale de caritate. Fundația St. Great Vasily are, potrivit Bloomberg, un buget anual de 40 de milioane de dolari.
Cum a ajuns să îmbrățișeze religia
Malofeev S-a născut în Pushchino, o suburbie a Moscovei, în perioada în care Rusia era o Uniune Sovietică oficial atee. Miliardarul spune că l-a găsit pe Dumnezeu în timpul copilăriei, pe care a petrecut-o în mare parte acasă, la pat, sau în spitale, din cauza unei boli serioase.
A început să fie interesat de religie în urma unor lecturi, ulterior participând și la slujbele bisericii din cartierul său, la care merge săptămânal și acum.
A studiat Dreptul la Universitatea de Stat din Moscova. A lucrat pentru o perioadă ca avocat, dar s-a reprofilat. A intrat în domeniul bancar, angajându-se la Renaissance Capital, după ce și-a dat seama că această lume îi va permite să facă „de patru ori mai mulți bani”.
Un deceniu mai târziu, în 2005, a înființat Marshall Capital Partners.
Malofeev este căsătorit cu avocata Irina Vilter, cei doi având trei copii.
Probleme cu Justiția
La finele lui februarie, Malofeev ar fi ajuns la o înțelegere cu VTB Group, a doua cea mai mare bancă din Rusia, în privința unui împrumut de 225 de milioane de dolari pe care l-ar fi contractat în 2007 o companie deținută de Marshall Capital și pe care nu l-ar fi plătit niciodată.
Împrumutul VTB a fost folosit pentru a finanțat achiziția unor ferme de vaci de către compania rusească Russagroprom de la compania Nutritek din Insulele Virgine, Marshall Capital Partners fiind acționar la ambele.
Russagroprom a intrat în faliment ca urmare a împrumutului, iar VTB a decis să lanseze o acțiune în instanță împotriva Nutritek, MarCap și a lui Malofeev.
Pe parcursul litigiului, VTB a descoperit că activele companiei care luase creditul fuseseră supraevaluate grosolan. Acestea valorau cu aproape 200 de milioane de dolari mai puțin decât cifrele prezentate, potrivit Reuters.