Prima pagină » Economic » Povestea nespusă a înființării gigantului McDonald’s. Cum s-a răzbunat un antreprenor celebru pe frații care au fondat lanțul de restaurante fast-food

Povestea nespusă a înființării gigantului McDonald’s. Cum s-a răzbunat un antreprenor celebru pe frații care au fondat lanțul de restaurante fast-food

Destinul lanțului de restaurante McDonald's a fost marcat de conflictul otrăvit dintre doi fondatori și un antreprenor, care nu a ezitat să-i păcălească. Ray Kroc i-a apostrofat pe Richard și Maurice McDonald în 1961, când i-au cerut 2,7 milioane de dolari pentru companie.

Kroc a spus că „i-a urât din tot sufletul” pe cei doi și „ar fi dorit să arunce un vas pe fereastră, considerând că frații McDonald au vrut să-i pună bețe în roate, „să-l fure”.

Antreprenorul a plătit suma respectivă și s-a răzbunat pe frați, construind un McDonald’s lângă ultimul lor restaurant, care a falimentat după șase ani. Kroc i-a păcălit pe Richard și Maurice McDonald, ultimul murind de infarct și nu le-a oferit redevența de 0,5%, care în 1977 valora 15 milioane de dolari, au declarat rudele fondatorilor McDonald’s pentru Daily Mail.

În 2012, această participație ar fi valorat 305 milioane dolari. Când Kroc a murit în 1984, la vârsta de 82 de ani, averea sa era estimată la 500 milioane de dolari. În 1998, a decedat și Richard McDonald, a lăsat în urmă o moștenire de 1,8 milioane dolari și și-a petrecut ultimele zile într-un apartament modest cu trei camere.

Frații McDonald au fost echivalentul gemenilor Winklevoss în industria fast-food. După cum știm, frații Winklevoss l-au acuzat pe Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, de furt intelectual.

Ronald McDonald, nepotul celor doi frați, a declarat că Kroc a preluat afacerea deoarece era foarte orgolios. Povestea McDonald’s va fi ecranizată într-un film în care Michael Keaton va juca rolul lui Ray Kroc. McDonald’s a precizat că nu va încerca să blocheze difuzarea poveștii lui Kroc, un tânăr ce a renunțat la liceu pentru a deveni unul dintre cei mai versați antreprenori din istorie.

„Dacă unii dintre rivalii mei s-ar îneca, le-aș băga un furtun în gură și aș turna apă”, a declarat cândva Kroc. „Definiția vânzătorului este arta discretă de a-l determina pe client să facă exact ca tine”, a mai filozofat acesta.

Richard și Maurice s-au născut în New Hampshire din părinți imigranți scoțieni și au realizat că pot face mai mult cu viața lor, în contextul în care tatăl lor lucra într-o fabrică de pantofi. În 1930, aceștia s-au mutat în California și au deschis primul McDonald’s în San Bernardino în 1940.

Nu a trecut mult timp și frații au început să obțină chiar și 350.000 de dolari pe an (un milion de dolari în banii de astăzi). Kroc a dorit să-i cunoască pe frați când a auzit de afacerea lor. Înțelegerea inițială presupunea ca Ray Kroc să încaseze 1,9% din vânzările francizelor McDonald’s și frații McDonald’s ar fi urmat să primească 0,5% din câștigurile lui Kroc. La scurt timp, tensiunile au escaladat între afaceriști și Kroc și-a deschis primul restaurant în Des Plaines, Illinois.

Kroc a scris în cartea sa, „Grinding it out; the making of McDonalds”, că a dezvoltat o paranoia față de frații McDonald’s, crezând că aceștia au vrut să-l tragă pe sfoară în 1961, momentul în care a cumpărat compania. În cartea sa, „McDonald’s: Behind the Arches”, autorul John F Love scrie că Richard și Maurice McDonald’s erau paranoici cu privire la plata taxelor și au preferat să renunțe la afacere.

Kroc era însă supărat că frații McDonald’s l-au pus să plătească tranzacția cu bani gheață, considerând-o „foarte nedreaptă” pentru el. „Am deschis un McDonald’s vizavi de restaurantul lor rebrănduit, Big M”. Ray Kroc a avut nevoie de șase ani pentru a-i falimenta pe frații McDonald’s.

După preluarea McDonald’s, Kroc s-a bucurat de o expansiune remarcabilă. După 22 de ani, business-ul McDonald’s a generat primul miliard de dolari. IBM a avut nevoie de 46 de ani pentru a atinge o asemenea performanță financiară. În 1983, McDonald’s avea vânzări anuale de 9 miliarde de dolari și în 2012, a ajuns la 61 miliarde de dolari.

Ronald a precizat însă că Richard nu l-a criticat niciodată pe Kroc în public. În 1991, Richard McDonald’s a declarat că taxele „au ucis afacerea”. Totuși, Richard a povestit că în fiecare an a primit o copie a ziarului McDonald’s , despre „Ziua Fondatorului”, un tribut adus lui Ray Kroc, fără nicio referire la frații McDonald’s. „M-a enervat la culme”, a recunoscut Richard în fața nepotului său Ronald.

La momentul morții sale, Richard McDonald avea o avere de 1,8 milioane dolari. La rândul său, Kroc a dus o viață fără griji, locuind într-o casă uriașă din Beverly Hills și a cumpărat echipa de baseball San Diego Padres. După decesul său, soția sa, Joan, a moștenit averea antreprenorului, donând 1,6 miliarde dolari către Armata Salvării și 225 milioane dolari către Serviciul Public Național de Radiodifuziune din SUA.

La acea vreme, McDonald’s era sinonim cu Ray Kroc. Pe site-ul oficial al McDonald’s, se arată că business-ul a fost înființat în 1955, anul în care Kroc a deschis prima unitate McDonald’s în Des Plaines, Illinois. „Povestea lui Ray Kroc este uimitoare și nu ne miră faptul că Hollywood-ul dorește să o ecranizeze. Evenimentele evocate fac parte din autobiografia acestuia. Ray Kroc a fost fondatorul McDonald’s Corporation”, a declarat un purtător de cuvânt al McDonald’s .

Ronald McDonald a râs, atunci când reporterii l-au întrebat dacă producătorii filmului despre Ray Kroc l-au sunat pentru a asculta versiunea sa de poveste. „Ar fi ca și cum Jay Leno l-ar suna pe David Letterman și i-ar cere un sfat. McDonald’s mă urăște”.

Lecția extrasă din povestea înființării gigantului McDonald’s poate fi sintetizată tot printr-o vorbă de-a lui Ray Kroc: „Istoria este scrisă întotdeauna de învingători”.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și