S-a născut în Yonkers, o suburbie a New Yorkului, și încă de mic a studiat în școli cu profil catolic. Odată cu armata a ajuns pentru prima dată în California și a descoperit că există locuri unde iarna nu ninge, așa că a decis să se mute în California.
După ce a absolvit Fordham University Valentine și-a început cariera ca inginer de vânzări la Raytheon. În mai puțin de un an s-a mutat la Fairchild Semiconductor, unde a construit echipa de vânzări timp de șapte ani. Apoi a plecat și a fondat National Semiconductor.
În 1972 Valentine a fondat firma de venture capital Sequoia Capital, fiind una dintre primele companii de acest fel. În calitate de fondator a fost primul investor la Apple și Atari, locul unde l-a cunoscut pe Steve Jobs. În 1978 Sequoia a investit 150.000 de dolari în Apple. Din 1972 și până în prezent Sequoia Capital a finanțat start-up-uri care în prezent au o valoare la bursă combinată de 1.400 de miliarde de dolari.
Majoritatea capitaliștilor venture spun că investesc în principal în oameni, iar piețele și tehnologiile sunt pe plan secund. Don Valentine nu crede asta. El pariază pe piața care este pe cale să explodeze. Acesta știa că piața calculatoarelor (Apple), bazelor de date (Oracle) sau routerelor (Cisco) o să explodeze înainte ca alți investitori să intre pe fir. Se spune că atunci când Valentine participa la o ședință a unuia dintre start-up-uri și primea hârtiile îndosariate, le scotea și înapoia foliile spunând că acestea costă bani și că sunt metode mai bune de a cheltui banii. Valentine a cedat controlul managerial asupra Sequoia la mijlocul anilor ”90.
De-a lungul anilor a făcut parte din boardul mai multor companii de tehnologie, precum: Apple, Atari, Cisco Systems, LSI Logic, NetApp, Oracle sau Microchip Technology.
Valentine a fost prezentat în documentarul „Something Ventured” care a avut premiera în 2011 și spune povestea primilor capitaliști venture și a companiilor pe care le-au ajutat să crească. Don Valentine nu a avut niciodată diplome de la școli celebre precum Caltech sau Stanford Business School. El este un newyorkez ce spune lucrurilor pe nume și s-a descurcat în viață datorită viziunii sale și talentului său de vânzător. Are o avere estimată la 3,6 miliarde de dolari, trei copii și șapte nepoți, scrie bm.