Prima pagină » Economic » Povestea românului care le închiriază mașini soldaților americani: „E o intensificare a fenomenului”

Povestea românului care le închiriază mașini soldaților americani: „E o intensificare a fenomenului”

Povestea românului care le închiriază mașini soldaților americani: „E o intensificare a fenomenului
Marius Ștefan deține o firmă de închirireri mașini. În cei nouă ani de când și-a deschis acest business a reușit să aibă contracte avantajoase încheiate inclusiv cu baza americană de la Mihail Kogălniceanu.

Marius Ștefan, în vârstă de 37 de ani, deține o firmă de închirieri mașini, o afacere pe care a început-o în urmă cu nouă ani și care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 10,5 milioane de euro. A plecat de trei mașini, iar în prezent are un parc auto de 2.000 de autoturisme și a încheiat contracte inclusiv cu baza americană de la Mihail Kogălniceanu .

„La început totul a fost o joacă pentru mine. Mă întorsesem din Statele Unite ale Americii, unde fusesem să studiez, și am decis să îmi deschid mai multe afaceri, printre care și rent a car. Asta se întâmpla prin anul 2005. Cu timpul am renunțat la toate celelalte afaceri pe care le aveam și am ales-o pe asta”, a declarat omul de afaceri în cadrul emisiunii ZF Live.

Acesta a vorbit despre începuturile afacerii sale, care în prezent are 37 de sedii în 23 de orașe la nivel național. „Am început în Piatra Neamț. Aveam trei mașini. Am început afacerea în iarnă și mașinile deținute nu aveau aer condiționat. Nu știam că mașinile trebuiau să aibă această dotare. Am aflat în vară acest lucru când am fost refuzat de diferiți clienți”, a spus Marius Ștefan.

După trei ani, parcul auto pe care îl deținea firma lui de închirieri mașini – Autonom Rent a Car – a ajuns la 300 de mașini. La nouă ani distanță, parcul auto al firmei are 2.000 de mașini. La începutul afacerii, clienți îi erau românii care veneau în țară pentru câteva zile ca să își refacă pașaportul sau să își rezolve diferite lucruri”. Acum vin cu avioanele. Avem birouri în toate aeroporturile din țară. La început a fost nororc. Eram singurii din Moldova care ofereau aceste servicii. Firmele mari au mers pe modelul testat în străinătate, noi am adoptat un model low cost. Închiriam mașinile cu 20-25 de euro pe zi cu TVA inclus. Costul era unul eficient și convenabil pentru clienții noștri”, a mai spus Ștefan.

„Românilor le place să dețină mașina nu să o închirieze”

La început, business-ul lui era bazat în proporție de 80% pe oferte destinate persoanelor fizice și doar 20% pentru firme. La aproape un deceniu de la începerea afacerii în domeniul închiririi de mașini, politica companiei s-a schimbat. „Acum, procentajul este invers. Majoritatea clienților noștri sunt companii”, a precizat omul de afaceri.

A încheiat contracte inclusiv cu baza americană de la Mihail Kogălniceanu.  „Noi le închiriem mașinile și ei le folosesc cum vor ei. E o intensificare a fenomenului. Închiriem mașini către firmele americane. Baza americană din România este cea care ne solicită. În ultimele luni, avem multe astfel de proiecte datorită geopoliticii”, a spus Marius Ștefan.

Ofertele pentru companii și le-a dezvoltat în perioada crizei financiare.  Debutul recesiunii l-a prins în Statele Unite ale Americii. Spune că acest lucru l-a ajutat pentru că și-a schimbat planul de afaceri: s-a bazat mai mult pe contractele cu corporațiile pentru care a făcut diferite oferte. „Ne duceam noi la firme și le făceam noi ofertele. Nu așteptam să fim contactați”, susține el.

Omul de afaceri spune că românii acceptă cu greu faptul că trebuie să închirieze o mașină pentru a-și rezolva o problemă, aceștia având foarte bine dezvoltat simțul proprietății. „Românilor le place să dețină mașina, nu o să închirieze. Astfel, trebuie să le explicăm de ce e bine să închiriem mașini și să nu cumpărăm. Trebuie să le spunem că este mai rentabil, din punct de vedere al costului, să închirieze o mașină decât să o cumpere. Când avem de-a face cu străini sărim de această etapă și trecem direct la ofertele pe care le avem”, spune proprietarul companiei de rent a car.  

Cât te costă să închiriezi o mașină în diferite colțuri ale lumii

Potrivit datelor pe care Marius Ștefan le-a prezentat în cadrul emisiunii ZF Live, în România există 5.000 de mașini ce pot fi închiriate.

Compania pe care o deține pune la dispoziția clienților săi mașini ce pot fi închiriate cu sume cuprinse între 34 de euro și 139 de euro. Pentru a închiria o mașină în România, mai exact în București, cel mai mic preț oferit de un astfel de serviciu este de aproape 20 de euro pe zi. În cazul în care ai nevoie de o mașină în Atena va trebui să scoți, zilnic, din buzunar cel puțin 28 de euro.Dacă ești în Copenhaga atunci trebuie să plătești cel puțin 26 de euro pe zi. Pentru a închiria o mașină în Budapesta atunci trebuie să scoți din buzunar cel puțin 20 de euro.

Prețurile pentru închiriatul unei mașini în țările din afara Uniunii Europene se dublează, sau chiar se triplează. Astfel, pentru a închira o mașină în Istanbul trebuie să scoți din bucunar un pic peste 40 de euro, iar dacă ești în SUA – New York – poți închiria o mașină plecând de la suma de 62 de euro.

Citește și