Prima pagină » Economic » Povestea șeicului de 31 de ani care conduce cea mai mare companie din lume

Povestea șeicului de 31 de ani care conduce cea mai mare companie din lume

Povestea șeicului de 31 de ani care conduce cea mai mare companie din lume
De Bill Gates, Microsoft, Steve Jobs, Apple, Mark Zuckerberg și Facebook, a auzit aproape toată lumea. Pe de altă parte, de prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite, nu prea a auzit nimeni până de curând.

La 31 de ani, acest prinț a preluat finanțele Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume, conducerea Apărării, dar și controlul Aramco, cea mai mare companie de petrol din lume.

Dacă s-ar lista la bursă, Aramco ar avea, conform analiștilor, o capitalizare de cel puțin 2,5 trilioane dolari. Mai mult decât cele mai în vogă companii americane împreună.

Într-un articol din Bloomberg Business Week, prințul își prezintă obiectivele și anunță reforma Arabiei Saudite, o țară care se scaldă în petrol, dar care poate să ajungă în faliment dacă prețul barilului nu își revine și dacă beneficiile de care se bucură locuitorii săi nativi nu sunt reduse.

Salaman, ministrul Apărării al Arabiei Saudite, a urmat studii juridice la King Saud University din țară natală și degajă o atitudine mai modernă față de oficialitățile saudite de până acum.

Publicația americană amintește despre cadrul strict în care a fost crescut Salman, pe lângă tradițiile care trebuiau respectate cu strictețe, prințul povestind cândva că o simplă întârziere la masă de seară era considerată drept un dezastru de către familia să.

Tocmai de aceea, cuvântul „reforma” într-o țară precum Arabia Saudită poate atrage multe dispute cu fundamentaliștii saudiți, rămânând de văzut dacă Salman își va asumă cu adevărat o schimbare a țării arabe.

Marile organizații internaționale au somat de multe ori autoritățile arabe să respecte drepturile femeii.

Arabia Saudită are cea de-a două rezervă de petrol din lume, după Venezuela, însă datorită climei și a solului, saudiții pot extrage aurul negru la cel mai mic preț din lume, făcând din rezervă de sub deșertul din Peninsula Arabă cea mai valoroasă din lume.

Citește în continuare pe zf.ro.

Autor

Citește și