Povestea Spicul – cum a ajuns unul dintre cele mai vechi și puternice branduri românești aproape de faliment
Ilie Gheorghe este de mai bine de 18 ani în industria de panificație și are în spatele său unul dintre cele mai vechi și puternice branduri românești. A încasat peste 12 milioane de euro dintr-o tranzacție imobiliară înainte de criză și a avut peste 1.200 de angajați, dar acum anii de glorie sunt departe. De trei ani s-a „refugiat” la Chitila, unde încearcă să își scoată „jucăria”, fabrica de panificație Spicul, din nisipurile mișcătoare ale insolvenței., informează Business Magazin.
TOT CE FACE ACUM ILIE GHEORGHE este să țină fabrica în regim de avarie și să spere că la ușă îi va bate un investitor pentru a-l ajuta să revină în liga mare a industriei lângă nume grele precum Dinel Boromiz (Boromir) sau George Frâncu (Vel Pitar) ori să îi dea șansa să își măsoare puterile cu lupi tineri precum Cătălin Grigoriu (Pambac).
Aventura lui Ilie Gheorghe în industria alimentară a început înainte de 1990, atunci când lucra pentru o companie de stat care producea lapte într-o fabrică în Pantelimon, unde acum funcționează un hipermarket Cora. A simțit destul de devreme că vrea să o ia pe drumul antreprenoriatului, dar neînțelegerile cu cei care conduceau fabrica de lapte l-au făcut să înceapă un business de la zero alături de un partener.
„Pe mine către industria pâinii m-a deturnat soția, care era de profesie brutar, a zis că îmi ajunge atâta lapte, să trec și la pâine. În 1991 am pus pe picioare o făbricuță de pâine împreună cu un partener, se făceau bani mulți pe vremea aceea, aveam în plan să facem și sucuri, pentru că așa era moda atunci„, își începe Ilie Gheorghe povestea. Prima încercare pe cont propriu în afaceri s-a încheiat nefericit, după mai multe neînțelegeri cu partenerul său. Ambițiile sale pentru a reuși pe cont propriu cu un business în industria alimentară l-au purtat însă în curtea fabricii Spicul, care la începutul anilor 1990 era deținută de stat.