Prima pagină » Economic » PRĂBUȘIRI PE BURSĂ. Prețurile porumbului, soiei și grâului, în scădere, pe fondul contractării piețelor mondiale. S-a declanșat și războiul țițeiului

PRĂBUȘIRI PE BURSĂ. Prețurile porumbului, soiei și grâului, în scădere, pe fondul contractării piețelor mondiale. S-a declanșat și războiul țițeiului

PRĂBUȘIRI PE BURSĂ. Prețurile porumbului, soiei și grâului, în scădere, pe fondul contractării piețelor mondiale. S-a declanșat și războiul țițeiului

Luni, 9 martie 2020, prețurile la termen vehiculate pe Bursa din Chicago (CBOT) la grâu, soia și porumb s-au contractat în medie cu aproape 1,5%, pe fondul temerilor privind efectele economice negative generate de Coronavirus. În plus, și prăbușirea prețului țițeiului crud a diminuat semnificativ, alături de prețurile cerealelor, valoarea acțiunilor și a altor bunuri tranzacționabile.

Cel mai atractiv contract futures pentru soia, tranzacționat pe CBOT, luni, 9 martie 2020, la ora 11:17 GMT, s-a diminuat cu 1,7 puncte procentuale până la un total de 321,50 dolari americani pe tonă, potrivit Reuters.

Și grâul a scăzut cu 1,7 procente, până la un total de 185,92 USD pe tona metrică, iar porumbul s-a contractat cu 1,4%, până la un nivel de 145,66 dolari americani tona metrică.

Contractul futures de referință la grâu, tranzacționat pe Bursa europeană Euronext, a scăzut și el cu 2,2 procente.

Zilele trecute, grâul a scăzut până la cel mai mic nivel înregistrat de la mijlocul lunii noiembrie 2019 încoace, și anume 185,55 dolari tona, iar soia boabe a atins cel mai scăzut nivel înregistrat din 2 februarie încoace, mai exact 319,67 dolari tona.

Piețele globale ale acțiunilor s-au deteriorat, în condițiile în care investitorii s-au reorientat către obligațiuni pentru a acoperi șocul generat de coronavirus.

Arabia Saudită a decis: preț mai mic, producție de petrol mai mare

Și asta în timp ce prețul petrolului a înregistrat o creștere negativă de nu mai puțin de 33%, ca urmare a războiului prețurilor generat de Arabia Saudită cu Rusia.

Mai exact, în rândul companiilor petroliere, scăderile au fost provocate de decizia Arabiei Saudite de a reduce preţul oficial de vânzare al petrolului şi de a-şi majora producţia de ţiţei luna viitoare, declanşând practic un război al preţurilor exact într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol.

Cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 27%, până la 33,04 dolari per baril în jurul orei 05:52 GMT, după ce anterior a coborât până la 31,02 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna februarie 2016. Dacă această tendinţă va continua, ţiţeiul Brent se îndreaptă spre cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi după data de 17 ianuarie 1991, când a început primul război din Golf.

De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 29%, până la 29,40 dolari, după ce a anterior a ajuns până la 27,34 dolari, de asemenea cea mai scăzută valoare de după luna februarie 2016. Şi în acest caz, referinţa WTI se îndreaptă spre cel mai mare declin înregistrat vreodată într-o singură zi, depăşind căderea de 33% înregistrată în luna ianuarie 1991.

Italia a impus o blocadă aproape totală asupra bogatei zone de nord a țării, incluzând aici și capitala financiară Milano, într-o nouă încercare drastică de a opri extinderea focarului COVID-19 care a generat o creștere semnificativă a deceselor, duminică, 8 martie 2020.

„Soia, porumbul și grâul sunt în cădere liberă, ca urmare a problemelor înregistrate pe piețele externe”, a spus Matt Ammermann, manager de risc bunuri tranzacționabile, în cadrul INTL FCStone. „Prețurile petrolului crud au scăzut semnificativ, iar temerile de Coronavirus trag în jos și mai mult piețele de capital. Micșorarea prețurilor petrolului crud au slăbit vizibil rubla rusească care, în schimb, deschide drumul pentru un grâu rusesc mult mai ieftin la export. Asta înseamnă automat prețuri mai mici și pentru rivalii Rusiei pe piața exporturilor de grâu, printre care și SUA”.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Citește și