PRAHOVA. Prahova este al șaselea cel mai bun județ din România în care să locuiești. La ce capitole stă cel mai bine
Prahova este, potrivit clasamentului realizat de gândul, al șaselea cel mai bun județ din România în care să locuiești. Principalele sale puncte forte sunt rata scăzută a criminalității, a cincea la nivel național, și salariul mediu net obținut de angajații companiilor din regiune, al șaptelea cel mai mare din România.
Astfel, aici s-au înregistrat, pe parcursul anului 2011, 136 de condamnări definitive la fiecare 100.000 de locuitori, cu 233 mai puține decât în Hunedoara, județul aflat pe ultima poziție a clasamentului privind rata criminalității. Numărul condamnărilor este mai mare însă decât cel înregistrat, în aceeași perioadă de timp, în Ilfov, Vâlcea, Buzău și Bacău, unde acesta nu a depășit 129 de cazuri la fiecare 100.000 de locuitori.
La finalul anului trecut, patronii companiilor din județul Prahova își plăteau personalul cu un salariu mediu net de 1.505 lei, cu 647 de lei mai puțin decât cel înregistrat în cazul bucureștenilor, lideri la nivel național în acest clasament, și cu 387 de lei mai mic decât în cazul angajaților din județul Ilfov, aflat pe poziția a doua a topului.
Cu toate acestea, salariul mediu net obținut de angajații din Prahova a fost mai mare decât cel de care au beneficiat angajații din județe precum Timiș, Constanța, Brașov și Iași, toate aflate pe primele 10 poziții ale clasamentului județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Un alt avantaj al locuitorilor județului Prahova este și acela că aici își au sediul fiscal atât Pludi Market, o companie de retail cu profil de discount care face parte din grupul care a deschis în România lanțul de magazine Lidl, dar și filiala Electrica Furnizare Muntenia Nord, a cărei cifră de afaceri ajungea, în 2010, la 1,29 miliarde lei și care înregistra un profit net de peste 1,4 milioane de lei.
Tot în Prahova, în orașul Ploiești, se găsește rafinăria Petrotel-Lukoil, deținută de grupului petrolier Lukoil, care avea, în 2011, avea o cifră de afaceri netă de peste 6,6 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Prahova stă bine și la capitalol spații verzi. Cele 721 de hectare ce reprezintă totalul spațiilor vezi existe în zonele sale urbane îi asigură poziția a opta în top, după Constanța, Hunedoara și Bihor, dar înainte de județe precum Mureș sau Maramureș.
Problemele acestui județ? Rata destul de ridicată a șomajului și numărul mic de gospodării care au instalații de canalizare.