Premierul Florin Cîțu anunță: Vom face restructurarea companiilor de stat anul acesta!
Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că restructurarea companiiilor de stat va începe din anul 2021 deoarece bugetul din acest an „forțează” o asemenea măsură.
Florin Cîțu a fost întrebat vineri, 19 februarie, în cadrul conferinței de presă pe care a ținut-o după terminarea ședinței de Guvern, dacă planurile de restructurare a companiilor de stat cu pierduri i-au fost date de miniștri.
Cîțu: „În timpul anului acesta că va avea loc o restructurare a companiilor”
„Vom face restructurarea companiilor de stat anul acesta. Bugetul forţează restructurarea acestor companii. Eu v-am spus de la început, dacă nu vin cu planurile de restructurare, prin buget vom face această restructurare, vor fi forţaţi să vină cu o restructurare a acestor companii. Deci, veţi vedea în timpul anului acesta că va avea loc o restructurare a companiilor, iar în buget există un articol care spune foarte clar că la jumătatea anului vom face evaluarea execuţiei bugetare şi acolo unde execuţia bugetară nu este aşa cum am planificat-o, atunci acele sume pot fi reduse pentru ministerele respective şi de acolo începe şi evaluarea ministerelor sau performanţei fiecărui minister”, a declarat Florin Cîţu.
Companiile de stat sunt așteptate cu planurile de redresare până pe 24 februarie. Cine va realiza aceste planuri?
Marile întreprinderi de stat, peste 200 în acest moment, care înregistrează mari datorii la stat, adică ele la ele, sunt așteptate cu planuri concrete de restructurare, care să cuprindă măsuri viabile întru redresarea pe termen lung a acestora.
Pașii pe care Guvernul a decis că aceste companii trebuie să îi urmeze, pentru ca, în final, să li se direcționeze fonduri pentru relansarea activității, ar fi: 1. până la data de 25 februarie, conducerile companiilor respective vor trebuie să aprobe un plan de reorganizare, restructurare și redresare financiară. 2.companiile vin la ministerele în a căror subordine funcționează și depun situațiile financiar-contabile și rapoartele stabilite. 2. echipele din ministere, probabil special constituite în acest scop, vor încerca sa stabilească exact cauzele pierderilor înregistrate și a datoriilor restante. 3. acestea vor întocmi un memorandum cu măsuri concrete și termene de realizare.
La fel de important este finalul acestui flux: pe baza memorandumurilor, Guvernul va determina un scor, așa-numitul KPI – Key Performance Indicator sau indicatorul cheie de performanta KPI – instrument de evaluare a performanței unei entități economice, pentru fiecare companie în parte. În funcție de acest rezultat, se vor face alocările ulterioare de fonduri pentru redresare. (MAI MULTE DETALII AICI)