Prima pagină » Economic » Premierul Spaniei declară razboi membrilor BCE care refuză să susțină statele cu probleme financiare

Premierul Spaniei declară razboi membrilor BCE care refuză să susțină statele cu probleme financiare

Premierul Spaniei declară razboi membrilor BCE care refuză să susțină statele cu probleme financiare
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat, miercuri, că se va lupta cu membrii conducerii Băncii Centrale Europene (BCE) care refuză să ajute, prin achiziții de obligațiuni, țările din zona euro aflate în dificultate pe piețele finaciare.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat, miercuri, că se va lupta cu membrii conducerii Băncii Centrale Europene (BCE) care refuză să ajute, prin achiziții de obligațiuni, țările din zona euro aflate în dificultate pe piețele finaciare, informează Mediafax, citând Bloomberg.

Rajoy a publicat o scrisoare adresată liderilor europeni în care cere ca BCE să cumpere obligațiuni ale statelor de la periferia zonei euro, afectate puternic de criza datoriilor suverane.

„Asta este lupta pe care trebuie să o purtăm în Europa. Eu duc această luptă”, a afirmat premierul Spaniei.

Premierul Italiei, Mario Monti, a avertizat, de asemenea, într-un discurs în parlamentul de la Roma că Europa se confruntă cu un moment „crucial”.

Liderii celor mai mari două economii din Europa de Sud au trecut la ofensivă după ce randamentele obligațiunilor au crescut puternic, urmând anunțului de la sfârșitul săptămânii trecute că băncile din Spania vor primi un ajutor de până la 100 de miliarde de euro, chair dacă scopul planului a fost de a calma temerile legate de finanțele țării.

Randamentul obligațiunilor Spaniei pe zece ani a scăzut miercuri la 6,69%, după ce a urcat puternic luni și marți, după anunțarea pachetului financiar. Italia a înregistrat, de asemenea, o revenire a randamentelor, după mjorarea din ultimele zile.

„Criza va dărâma în mod natural următoarea piesă de domino, iar aceasta este Italia. Economiile din sudul Europei sunt practic în cădere liberă, iar apetitul pieței pentru datoria țărilor din regiune dispare rapid. Nu văd nimic care să schimbe această situație”, a afirmat economistul șef pentru Europa al Societe Generale, James Nixon.

Monti a declarat în parlamentul Italiei că UE nu are timp să aștepte ca planurile de austeritate să stabilizeze costurile de împrumut, iar politicienii trebuie să ia măsuri pentru a susține creșterea economică. Economia Italiei s-a contractat cu 0,8% în primul trimestru, comparativ cu un declin de 0,7% în precedentele trei luni. PIB al Spaniei a scăzut cu 0,3% pentru al doilea trimestru consecutiv.

„Înainte de toate, Europa are nevoie de creștere. Euro se află într-un moment crucial”, a spus Monti, care miercuri va face o vizită la Berlin.

Costurile tot mai mari pentru împrumut și contracția economică generează divergențe între liderii UE, confruntați cu temerile piețelor financiare că nu vor putea să mențină unitatea zonei euro.

Unul dintre membrii board-ului Bundesbank, Andreas Dombret, a declarat recent că BCE a făcut ceea ce depinde de bancă și nu va mai cumpăra obligațiuni ale statelor.

BCE a achiziționat în ultimii ani, printr-un program în prezent oprit, obligațiuni ale unor state precum Grecia, Spania și Italia de pe piețele financiare, în încercarea de a reduce costurile de împrumut ale acestora.

Citește și