Premierul Tudose cere ANPC să publice raportul controalelor din sistemul bancar: ” E așa de gros și frumos … cred că va fi o lectură frumoasă și interesantă pentru toată lumea”
„O rugăminte mare către Ministerul Economiei… La mine a ajuns o sinteză a activităților de control făcută de ANPC în sistemul bancar. Dat fiind faptul că ANPC e în coordonarea dumneavoastră, vreau ca acest raport să fie pe site, public”, a cerut premierul Mihai Tudose în debutul ședinței de Guvern.
Reprezentantul Ministerului Economiei a răspuns afirmativ.
„Nu e nimic secret, că de asta l-a făcut, ca să știm ce e acolo. Nu l-am citit, dar dacă e așa de gros și frumos, cred că va fi o lectură frumoasă și interesantă pentru toată lumea, că nu e de uz intern”, a continuat Tudose.
Primul-ministru Mihai Tudose a declarat, marți, la România TV, că a avut o experiență neplăcută cu băncile și că refuză ca salariul să-i fie pus pe card pentru ca banca să nu beneficieze de comision la fiecare retragere, Tudose afirmând că „nu-l merită”.
Întrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a răspuns: „Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să-i dau băncii câte doi ani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită.” Când i s-a atras atenția că s-ar putea crede că recentele sale critici la adresa băncilor ar fi expresia unei atitudini subiective, premierul a admis că a existat un episod neplăcut în relația cu o bancă.
„Personal, eu am avut niște experiențe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, și după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete a mâncat fondul și trebuie să mai aduc și eu niște bani de acasă. Din momentul ăsta eu am zis «Iertați-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun»”, a relatat Tudose.
Primul-ministru Mihai Tudose a exprimat, în mai multe rânduri, dubii legate de exactitatea raportărilor făcute de bănci privind situația lor financiară, adăugând că este posibilă chiar avertizarea populației în legătură cu siguranța depozitelor la băncile care au declarat pierderi ani la rând.