„Ați mai spus domnule președinte de nenumărate ori și un alt cuvânt important, sustenabilitate. Ca să mărești salariile nesustenabil, nu-ți trebuie decât, cel mult, patru clase primare. Nu putem spune că am asistat în ultimii ani la un program de guvernare, din moment ce puncte importante ale clasamentelor în care ne aruncă Eurostat, ale celebrei lipse de infrastructură, nu au fost luate în considerare. (…) Acea creștere nesustenabilă a salariilor din domeniul bugetar care ne-au făcut niște consumatori de «Black Friday»”, a afirmat Daraban, duminică, în cadrul evenimentului de lansare a candidaturii lui Klaus Iohannis la prezidențiale.
Daraban a declarat că „a luat foc” în 2017 când a văzut un atac la capitalul străin din România.
„Noi suntem lobbyiștii capitalului autohton. Suntem conștienți de fragilitatea capitalului autohton românesc. Am făcut de nenumărate ori apel la guvernanți să conștientizeze cine sunt oamenii din teren, cine jucătorii economici, astfel încât să nu-i descalificăm dintr-un caiet de sarcini chiar din primul paragraf. Am luat foc în anul 2017, când am văzut un atac deșănțat asupra capitalului străin din România. Trebuie să conștientizăm, să fim realiști și să știm că acest capital a adus stabilitatea macroeconomică a României. Trebuie să știm cine deține ponderea mare la export, cine este angajatorul cel mai mare, cine plătește taxe și impozite. Avem aceste date statistice care vorbesc de la sine și vreau să-i asigur pe care în continuare atacă societățile străine din România că raportul de forțe este fair enough. Sunt cifre care arată că suntem în dificultate, noi, capitalul românesc”, a spus președintele CCIR.
Totodată, președintele Camerei de Comerț susține ca microîntreprinderile să nu mai fie impozitate deloc iar ajutoarele sociale să dispară, pentru a angaja forța de muncă pasivă din România.
„Trebuie să punem România la muncă. Ne-a spus Eurostatul acum trei săptămâni că 1,68 de milioane de oameni între 18 și 60 de ani din România nu au muncit niciodată. Mai știm că sunt 12,6 milioane de oameni apți de muncă și privat, cu cei care lucrează în sistemul bugetar, ajung pe undeva la 5,5 milioane. Cred că am ieșit din acest doliu al dispariției forței de muncă din țară și trebuie să ne axăm foarte mult pe rezervele existente în țară. Acest lucru se poate face printr-o educare în sistem profesional, printr-o stimulare a mediului de afaceri. Aici venim cu o propunere ca microîntreprinderile care vin cu minim cinci salariați să nu mai fie impozitate deloc. Avem 647.908 microîntreprinderi și, din păcate, trebuie să spunem că aceștia angajează doar 857.000 de oameni. Va trebuie să stimulăm aceste microîntreprinderi să ajungă măcar la jumătatea numărului de salariați, așa cum scrie în lege, până la 9 salariați. Să absoarbă această masă de oameni care nu se regăsesc în statistici. Dacă acești oameni s-ar regăsi oficial ca neangajați, probabil am avea un șomaj de 50%. Județul metropolă al României, Teleormanul, sunt 35 de angajați la 100 de apți de muncă. Cred că ajutoarele sociale pe nemuncă trebuie să dispară”, a spus acesta.