Prima pagină » Economic » Președintele Confederației Patronale Concordia, apel la autorități despre noua lege a pensiilor. Dan Șucu: „Solicităm claritate”

Președintele Confederației Patronale Concordia, apel la autorități despre noua lege a pensiilor. Dan Șucu: „Solicităm claritate”

Președintele Confederației Patronale Concordia, apel la autorități despre noua lege a pensiilor. Dan Șucu: „Solicităm claritate”

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, face apel la claritate din partea Guvernului, pentru ca mediul privat să poată face proiecții privind impactul asupra propriilor companii.

Președintele Confederației Patronale Concordia a transmis, vineri, un mesaj la adresa Guvernului, în contextul discuțiilor privind noua lege a pensiilor.

„Cerem Guvernului să își asume fără echivoc că nu vom mai avea creșteri de taxe în 2024 și solicităm claritate în privința costurilor noii legi a pensiilor. Înțelegem că România și-a asumat prin PNRR o reformă, dar ceea ce am auzit astăzi vehiculat în spațiul public ne face să fim extrem de îngrijorați.  Nu înțelegem cum în interiorul Guvernului o voce spune că vor fi necesare taxe suplimentare și alta că nu. Este datoria noastră să atragem atenția că economia încetinește și trebuie să fie exclusă orice nouă creștere a fiscalității. Companiile nu pot face față la o rundă nouă de creșteri de taxe când nici nu au văzut încă efectele celei recente”, a declarat Dan Șucu.

CPC este confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri din România, reunind 16 industrii cheie pentru economia locală, peste 2200 de companii cu peste 330.000 de angajați, care au o contribuție totală de 26% din PIB.

„Un astfel de scenariu este inacceptabil”

„Proiectul de lege privind pensiile care a ajuns zilele trecute la Consiliul Economic și Social nu conținea niciun fel de analiză sau estimare a impactului și vorbea despre un nou cadru legislativ pentru a corecta inechitățile și pentru a asigura sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și pentru a respecta principiul contributiv în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie. Cu câteva minute înainte de ședința în care trebuia să ne spunem opinia pe acest proiect ne-a fost transmis un aviz al Ministerului Finanțelor, dar unul trunchiat din care lipseau tocmai cifrele relevante pe care le-am văzut ulterior în presă. Doar așa am aflat că acest proiect costă minim 33 de miliarde în plus, că taxele vor trebui să crească cu 2% din PIB, că deficitul care trebuia adus sub control cu recentul pachet fiscal va crește și nu o să scadă și că este posibil să ajungem în situația suspendării fondurilor europene. Un astfel de scenariu este inacceptabil”, consideră președintele Concordia.

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, dar a crescut-o la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024, în principal ca efect al deciziei autorităților de a majora o serie de taxe și impozite, conform datelor din Raportul asupra inflației, prezentat vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după ce care a fost analizat şi aprobat miercuri de Consiliul de administraţie al BNR.

Potrivit BNR, rata anuală a inflației IPC se va majora temporar la 7,7% în luna martie 2024, după care își va relua traiectoria descrescătoare și va înregistra 4,8% în decembrie 2024 și, respectiv, 3,3% la sfârșitul trimestrului III 2025, valoare plasată în intervalul țintei (2,5% ±1 punct procentual). Pentru sfârșitul anului viitor, valoarea proiectată este mai ridicată față de cea din Raportul anterior cu 0,4 puncte procentuale, în principal ca efect al deciziei autorităților de a majora o serie de taxe și impozite.

Dan Șucu / Sursa foto: Confederația Concordia

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și