Uniunea Europeană trebuie să se pregătească de reducerea dependenței economice în relația cu Statele Unite, afirmă Paschal Donohoe, liderul Eurogrupului, avertizând că revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte ar reprezenta o ”problemă serioasă” pentru Europa.
”Donald Trump a evocat o agendă foarte diferită în privința nivelurilor taxelor vamale și a relațiilor comerciale. Abordarea sa constituie o problemă serioasă, care ar putea apărea în următorul an. Sunt încrezător că noi vom fi poziționați mai bine pentru a continua dezvoltarea relațiilor cu Statele Unite, dar într-un mod care să fie mai puternic din perspectiva Europei”, a afirmat Paschal Donohoe, într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.
Președintele Eurogrupului a pledat pentru diminuarea dependenței economice a Uniunii Europene de Statele Unite.
”Trebuie să continuăm avansarea autonomiei economice europene, să accelerăm performanțele noastre economice și să consolidăm economia Europei, pentru a fi într-o poziție mai puternică de abordare a schimbărilor care ar putea interveni în SUA”, a subliniat Paschal Donohoe.
Mai mulți oficiali din cadrul Uniunii Europene au propus pregătiri pentru eventualitatea victoriei lui Donald Trump în scrutinul prezidențial din Statele Unite. Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat de curând că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită de ”acțiuni dure” în cazul în care Trump redevine președinte al SUA.
Uniunea Europeană a creat o echipă de specialiști care va pregăti reacții pentru scenariul victoriei lui Donald Trump, în contextul în care oficialii de la Bruxelles elaborează strategii în relațiile comerciale cu Washingtonul și pentru menținerea sprijinului destinat Ucrainei. De asemenea, grupul de experți creat de Comisia Europeană analizează și potențialele efecte ale victoriei Kamalei Harris în scrutinul prezidențial.
Bruxellesul pregătește o strategie comercială în doi pași pentru a gestiona relația cu Donald Trump, oferindu-i un acord rapid dacă obține un nou mandat de președinte al SUA și o ripostă punctuală dacă optează pentru taxe vamale. Oficialii europeni consideră că abordarea de tip stimulent/sancțiune este cel mai bun răspuns la angajamentul lui Donald Trump de a impune taxe vamale de cel puțin 10%, ceea ce, potrivit estimărilor, ar reduce exporturile UE cu aproximativ 150 de miliarde de euro anual.
Foto: Profimedia
Citește și: